Setmanari d'informació local - 138 anys

Presenten la plataforma veïnal 'No toqueu sa Garrigueta Rassa' que lluitarà per mantenir tancada la pedrera d'Establiments

Imatge del moment de la presentació de la plataforma 'No toqueu sa Garrigueta Rassa'. | dBalears

Un grup de 80 persones s'han concentrat aquest dissabte a Palma convocats pel col·lectiu 'No toqueu sa Garrigueta Rassa', que s'ha presentat aquesta jornada als mitjans, per demanar que no es torni a reobrir la pedrera d'Establiments.

Segons ha advertit el portaveu de 'No toqueu sa Garrigueta Rassa', Antonio Picazo, «l'empresa Terral Hòlding SL. pretén explotar aquest espai amb el pretext de la rehabilitació». «El que es pretén és eliminar 5.000 metres quadrats d'una Àrea Natural d'Especial Interès (ANEI) per igualar la cresta de la pedrera; així com dur materials inerts per omplir-la», ha explicat.

«S'inverteixen prop de dos milions d'euros per arribar a obtenir 80 milions de benefici, dels quals la ciutadania veuria 35.000 euros amb la construcció d'un centre d'interpretació», ha assenyalat la plataforma veïnal. En aquest sentit, ha alertat que «la pedrera està construïda sobre un aqüífer que l'empresa municipal Emaya utilitza i que dóna aigua a la zona de la Vileta, per la qual cosa si es contamina amb materials inerts i residus d'obra podria suposar un gravíssim problema».

«El projecte contempla col·lapsar la zona amb el pas constant de camions de gran tonatge; una zona que ja de per si està copada pels polígons i escoles que hi ha», ha lamentat el portaveu. Així mateix, ha destacat que «després de 50 anys treballant en aquesta pedrera de manera il·legal, perquè no comptava amb llicència d'obertura per part de Cemex, que hauria d'haver estat, a més, l'encarregada de la seva rehabilitació quan un jutge va decretar el seu tancament, ara Terral Hòlding SL. cerca reeditar la seva explotació a costa de causar grans perjudicis als qui viuen a la zona i en els barris limítrofs».

Per aquest motiu, davant el fet que el projecte arribarà d'aquí poc a la Comissió Balear de Medi Ambient, Picazo ha demanat al seu president i a la resta de membres de la comissió que no valorin el projecte de reobertura de la pedrera com una activitat econòmica en si mateixa, aïllada del conjunt del seu entorn humà, natural i de la ciutat, advertint que podria tractar-se d'una solució «enverinada» al problema dels residus.

De moment, ha conclòs, s'ha aconseguit que la regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat de Cort, Neus Truyol, s'hagi compromès a què «l'Ajuntament de Palma sigui contrari a reobrir la pedrera. De fet, ja existeixen informes tècnics del Consistori oposant-se a aquesta mesura».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.