Setmanari d'informació local - 138 anys

S'inicien les excavacions d'una possible fossa al cementeri de Valldemossa

L'equip tècnic de l'empresa ATICS ha iniciat aquesta setmana les excavacions previstes al cementeri de Valldemossa dins el segon Pla de Fosses del Govern. El projecte d'intervenció, aprovat per la Comissió Tècnica de desapareguts i fosses, té com a objectiu localitzar una possible fossa al cementeri de Valldemossa amb les restes d'un home, Andreu Sastre Ferragut, que va ser assassinat la matinada del 16 d'agost de 1936, tal com recull la causa judicial 1936/248 facilitada per l'associació Memòria de Mallorca dins el projecte Totes les Causes.

Aquest dimecres han visitat l'espai intervengut la consellera d'Administracions Públiques i Modernització, Isabel Castro, i el batle de Valldemossa, Nadal Torres, acompanyats del secretari autonòmic de Memòria Democràtica i Bon Govern, Jesús Jurado; el director general de Memòria Democràtica, Marc Herrera; el primer tinent de batle i regidor de Cultura de Valldemossa, Jaume Mayol, i la presidenta de Memòria de Mallorca, Maria Antònia Oliver.

El projecte d'excavació proposat per ATICS preveu la realització de dos sondatges a una zona situada a l'angle occidental del cementeri, al fons de la banda esquerra. Un espai que sembla no haver registrat cap tipus d'intervenció reconeguda, tot i els nombrosos canvis que ha experimentat la part vella del cementiri durant els darrers anys.

L'excavació és manual i s'ha iniciat després d'una neteja prèvia de l'espai gràcies a la col·laboració de l'Ajuntament de Valldemossa. Els sondatges es realitzaran a una profunditat mínima d'uns 120 cm, profunditat a la qual s'obrí la fossa per enterrar la víctima, segons consta a la causa judicial. L'equip tècnic encarregat de la intervenció està format per dos arqueòlegs, un equip d'antropologia i forense amb dues tècniques, el suport d'un equip de topografia i, al capdavant, el coordinador del Pla de Fosses 2019-2020, Cesc Busquets.

La víctima

Segons consta a la fitxa tècnica inclosa dins el Mapa de Fosses de la repressió a Mallorca, elaborat per Josep Quetglas, Magdalena Jaume i Manel Suárez, al cementeri de Valldemossa hi ha una fossa amb les restes d'una víctima, concretament un home: Andreu Sastre Ferragut. El seu cos sense vida es va trobar el 16 d'agost de 1936 al quilòmetre 14,2 de la carretera de Palma a Valldemossa, a la zona coneguda com s'Estret, amb la següent indumentària: «vestía jersey color vinagre claro, pantalón de lista claro rayado, calzoncillos interiores blancos, alpargatas, cinturón de cuero marrón y gorra», segons consta en el Registre de defuncions del Jutjat de pau de Valldemossa.

La causa judicial 1936/248, corresponent a Andrés Sastre Ferragut, i facilitada per l'associació Memòria de Mallorca indica que «...el cadáver ha sido inhumado en el cementerio de este pueblo, en una fosa de un metro ochenta centímetros de largo, setenta y cinco centímetros de ancho y un metro veinte centímetros de profundidad, situada en el cuadrante de la fosa común, en su ángulo del fondo y a la izquierda entrando por la puerta principal del cementerio».

La causa de la mort, segons feren constar en aquell moment, havia estat un accident, encara que el jutge del poble reconeixia que juntament amb les diligències d'enterrament enviava a l'Auditoria de Guerra tres beines de fusell buides que haurien estat trobades al costat del cos sense vida i el cartutx d'una pistola que no s'havia disparat.

No seria fins al març de 1986 que la seva filla, Maria Sastre Vicens, aconseguiria que una ordre dels jutges rectificàs el certificat de defunció oficial per reconèixer que la mort del seu pare no havia estat causa d'un accident sinó conseqüència d'un afusellament, i fer-ho constar així en el Llibre de defuncions del Registre civil de Valldemossa.

Andreu Sastre Ferragut era torner de professió, tenia 47 anys, estava casat i tenia, almenys, una filla identificada. En el moment de la mort vivia a la Plaça de Cort de Palma.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.