Setmanari d'informació local - 138 anys

Sis operaris que treballaven a Emaya declaren que varen falsificar títols de català

El frau es va donar en una borsa de treball d'Emaya. | GrupSerra/Arxiu

Un total de sis treballadors d'Emaya han declarat aquesta setmana en el Jutjat d'Instrucció 3 que varen falsificar certificats de català A2 per accedir a un borsí de treball. Tots ells han reconegut que van aportar documents que eren fraudulents.

Tal com ho ha explicat aquesta setmana el diari ÚltimaHora, la investigació judicial es va iniciar després que es detectés la presència de certificats falsos en una convocatòria per a peons especialistes d'aigua a l'empresa municipal l'any 2016. Va ser la pròpia empresa qui va entregar a la Fiscalia la falsificació d'aquests documents. Segons la informació disponible, no existeix una única trama de falsificació i la majoria dels casos són còpies matusseres dels documents oficials.

En total, són vuit els implicats en la investigació penal per delictes de falsedat documental: els sis peons i altres dues empleades d'Emaya. Aquest passat dimarts i dimecres varen comparèixer la primera mitja dotzena i només van contestar a preguntes dels seus advocats per a reconèixer que eren documents falsos.

La major part d'ells va justificar que duien temps encadenant treballs temporals a l'empresa municipal i que, quan es van convocar les places, van tenir por de perdre un treball que necessitaven. Emaya va detectar el possible frau en la convocatòria i va remetre els documents a la Direcció de Política Lingüística que va determinar que es tractava de falsificacions.

A partir d'aquí es va dur a terme una recerca interna que va desembocar en almenys quatre acomiadaments. En un dels expedients administratius es considerava provat que el representant d'un sindicat era coneixedor de la falsedat documental i va ajudar a la presentació del document fals. També es referia a l'acreditació de la titulació de català A2.

Els acomiadaments es van produir en considerar-se una falta molt greu la presentació dels documents falsos. En paral·lel es va iniciar una revisió d'altres processos selectius a l'empresa pública de neteja, encara que, finalment només s'han concretat en un procediment judicial les primeres falsedats que es van trobar.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.