Setmanari d'informació local - 138 anys

Francina Armengol i Ximo Puig proposen una 'Commonwealth mediterrània' amb Catalunya

La presidenta Francina Armengol va aprofitar el seu discurs de la celebració del dia de la Constitució espanyola per proposar una reforma de la carta magna que avanci en «l'organització federal» de l’estat espanyol i també va expressar la seva voluntat d'afegir les Balears a una aliança amb el Principat i el País Valencià per a impulsar una 'Commonwealth mediterrània'.

Armengol va definir com un «gran encert» la idea del seu homòleg valencià, Ximo Puig, d’establir una estratègia comuna per a «reequilibrar un estat que s’apuntala en el centre i ha de bascular més cap a la perifèria».

Aquesta aliança permetria, segons la Presidenta, actuacions comunes en àmbits com la protecció del medi, les infraestructures logístiques i de comunicacions i la defensa d’un finançament més just.

El president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig, va fer llançar la proposta aquest 2 de desembre durant la seva visita a Barcelona, quan es va reunir amb el vicepresident de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès.

Puig va manifestar que «el trellat valencià necessita el seny català» i va dir que el País Valencià i el Principat no poden «viure d’esquena». «Valencians i catalans compartim interessos i reptes a Espanya, a l’Europa de les regions i en l’economia global», va dir Puig.

Armengol s'afegeix a la proposta de Puig, una 'Commonwealth mediterrània' que facilitaria que les Balears tenguessin eines per a compensar el sobrecost econòmic que representa la condició insular i hauria de servir també per impedir que hi hagi «competència deslleial» entre comunitats autònomes. La presidenta Armengol també ha expressat que la constitució espanyola necessita actualitzacions en altres fronts, com ara els drets derivats dels avenços tecnològics, i aprofundiments en àmbits que durant la pandèmia s’han vist vulnerats, com ara la protecció de la gent gran i el dret a un habitatge digne.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.