Setmanari d'informació local - 138 anys

Les Balears, presents per primera vegada a un informe internacional sobre canvi climàtic

Imatge d'una manifestació a Palma en contra del canvi climàtic. | dBalears/Arxiu

Les Illes Balears han participat enguany, i per primera vegada, en l'elaboració de l'informe anual del 'Carbon Disclosure Project' (CDP). D'aquesta manera, l'acció contra el canvi climàtic que s'està desenvolupant a la nostra comunitat es pot comparar amb la que estan fent a altres 120 regions i estats de tot el món.

Tal com ha explicat aquest dissabte el Govern, la vicepresidència i conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius ha coordinat la compilació de totes les dades relatives a les Balears. Una tasca en la qual també ha col·laborat la conselleria de Medi Ambient. D'aquesta manera, l'estudi ofereix les dades de consum energètic, així com els plans i objectius de la descarbonització al nostre Arxipèlag. També recull altra informació referent a la gestió de residus, d'aigües o a la biodiversitat.

L'informe del CDP ofereix una imatge global d'impacte, progrés i accions impulsades pels estats i regions participants. A més, el document posa en comú les dades de totes les ciutats, estats i regions consultades per tal que els interessats puguin aprendre com altres governs estan impulsant «la transició cap a una economia baixa en carboni, més saludable i pròspera».

En aquest sentit, el CDP destaca a les Balears com a regió que s'ha proposat el 2050 per eliminar qualsevol tipus de sistema elèctric que provengui d'energia fòssil i fer que el 100% del consum sigui renovable. Malgrat això, la conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius, a través de la direcció general d'Energia i Canvi Climàtic, ja planteja avançar a 2040 la data límit per a l'eliminació de les energies fòssils.

L'estudi també posa de manifest que, cinc anys després dels Acords de París, només el 21% dels estats i les regions han desenvolupat plans d'acció climàtica. Recorda, a més, que a mesura que s'atraca la celebració de la COP26, tots els governs han de treballar amb l'objectiu de reduir a la meitat les emissions d'aquí al 2030 i arribar a un punt zero d'emissions l'any 2050.

Per això, la vicepresidència i conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius celebra la recent decisió de la Unió Europea d'accelerar la reducció d'emissions. Un posicionament que el vicepresident i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, Juan Pedro Yllanes, ha deixat patent aquesta setmana amb la seva adhesió al manifest mitjançant el qual diferents líders d'àmbit europeu reclamen la urgència de reduir les emissions del 40% al 55% per al 2030 en relació amb el nivell de 1990.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.