Setmanari d'informació local - 138 anys

PSIB digitalitza 1.800 edicions d''El Obrero Balear', una publicació de quan el partit era marxista

El PSIB ha volgut commemorar el 120 aniversari de la publicació del primer número de 'El Obrero Balear', capçalera socialista que va ser l'òrgan d'expressió de la Federació Socialista Balear entre 1900 i 1936, celebrat el passat dia 8 de desembre, amb la digitalització de les 1.800 edicions d'aquesta.

Segons ha informat el PSIB-PSOE aquest dissabte en una nota de premsa, per a commemorar aquesta data, s'han digitalitzat tots els números del setmanari perquè estiguin a la disposició de la ciutadania en la web www.psib-psoe.org/elobrerobalear, la qual cosa ha estat possible gràcies a la cessió de la biblioteca de Can Sales de Palma.

És la primera vegada que es posen a la disposició del públic i dels investigadors totes les edicions digitalitzades que fins ara només es podien consultar en la mateixa biblioteca palmesana.

A més, l'organització també ha llançat un número especial de la capçalera, amb articles de la secretària general del PSIB-PSOE, Francina Armengol, la secretària d'Organització, Silvana González, els historiadors David Ginard i Sergi Rigo i el vicepresident de la Fundació Gabriel Alomar, Cosme Bonet.

Per al PSIB, es tracta d'un projecte important perquè serveix per a continuar divulgant i preservant el passat d'un partit amb més de 140 anys d'història.

L''Obrer Balear' va divulgar textos de caràcter socialista-marxista, i també va oferir informació sobre moviments sindicals, articles sobre les condicions de la vida obrera treballadora, i va anunciar les convocatòries dels òrgans del partit --processos congressuals, assemblees locals, i mítings dels dirigents de l'època--. Com a directors van destacar Antoni Maria Alzina, Llorenç Bisbal, Jaume Mari, i Francesc Roca.

Per al vicepresident de Fundació Gabriel Alomar, Cosme Bonet, la recuperació de la capçalera 'L'Obrer Balear' amb aquest número commemoratiu «és un recordatori que el Partit Socialista lluita pels drets dels treballadors des de fa 140 anys, des de més de 120 a Balears, i cobra actualitat en els dies en què les mesures que aproven els diferents governs amb una presidència socialista demostren que avui, com ahir, la prioritat pels socialistes és sempre el benestar, els drets, les llibertats de totes les persones i, en particular les menys afavorides. Darrere cada mesura que pren un govern socialista hi ha els seus valors centenaris: la llibertat, la igualtat i la justícia social».

Per a la secretària d'Organització del PSIB, Silvana González, «els socialistes han volgut que el contingut d'aquest exemplar especial de 'L'Obrer Balear' sigui un reflex no sols de la història de la formació, sinó del que representa la militància dins del partit socialista, des de la voluntat de Francesc Roca de servir a la classe obrera passant per l'article de Magdalena Coll reivindicant els drets de les dones fa a penes un segle, fins als socialistes actuals, deixant constància de la llarga lluita pels drets de les persones i per la democràcia on han participat els socialistes de Balears».

Amb aquesta reedició, el PSIB pretén situar-se a l'avantguarda dels partits polítics a les Illes, conservant, digitalitzant i divulgant les parts que considera fonamentals del seu passat perquè mai caiguin en l'oblit, desenvolupant un projecte que els socialistes no han volgut que quedi al calaix malgrat la pandèmia.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.