Setmanari d'informació local - 139 anys

Les reserves hídriques de les Balears es mantenen al 54%, malgrat les escasses pluges de novembre

La situació general de la demarcació, amb un índex de 0,454, reflecteix una disminució en comparació amb els índexs dels anys anteriors

54533

Durant el mes de novembre, les reserves hídriques a les Illes Balears s'han mantengut al 54%. Aquesta xifra és lleugerament superior al 52% registrat l'any anterior. A Mallorca, les reserves són del 55%, mentre que a Menorca s'han incrementat del 49% al 50%. Per la seva banda, Eivissa manté les seves reserves al 41%.

La situació general de la demarcació, amb un índex de 0,454, reflecteix una disminució en comparació amb els índexs dels anys anteriors: 0,498 l'any passat i 0,594 fa dos anys. Aquesta tendència indica una lleugera reducció en la disponibilitat de recursos hídrics.

Pel que fa a l'anàlisi per Unitats de Demanda (UD), es detecta una variabilitat: Tamuntana Sud, Eivissa i Formentera han registrat baixades en les seves reserves, mentre que Menorca, Manacor-Felanitx i Migjorn han mostrat increments. Artà, Pla, Palma-Alcúdia i Tramuntana Nord han mantingut els seus nivells.

Més del 83,3% del territori està en situació de prealerta, amb la UD de Migjorn en una situació de normalitat, i Formentera en emergència. Aquesta distribució indica una necessitat de gestió continuada i adaptativa dels recursos.

Segons les dades de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), durant el mes de novembre, les Illes Balears han experimentat precipitacions significativament inferiors a les habituals. La mitjana de precipitacions ha estat de 14,8 l/m², comparat amb una mitjana històrica de 85,6 l/m². A Mallorca, s'han registrat 15,2 l/m², mentre que la mitjana és de 88,3 l/m². A Menorca, la xifra ha estat de 26,2 l/m², enfront d'una mitjana de 95,9 l/m². Eivissa i Formentera també han registrat menys pluges del normal, amb 1,6 l/m² i 1,0 l/m² respectivament, lluny dels seus valors mitjans de 66,8 l/m² i 48,8 l/m².

Aquesta tendència a la baixa en les precipitacions afecta el percentatge interanual a les Balears, situant-se en un 93%, amb Mallorca al 96%, Menorca al 85% i les Pitiüses al 77%.

Quant a temperatures, el mes de novembre ha estat particularment càlid, amb una mitjana de 15,9ºC, que supera en 1,6ºC l'anomalia habitual per aquesta època de l'any. Aquest conjunt de temperatures altes i escasses precipitacions presenta desafiaments en la gestió dels recursos hídrics i en l'adaptació a les condicions climàtiques.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.