L’Institut Balear de la Dona (IB-Dona) ha constituït aquest dijous la Taula suprainsular per a l’abordatge de les violències masclistes, amb l’objectiu de potenciar la tasca de les taules locals de coordinació, de les quals n’hi ha 34 repartides a les Illes Balears a dia d’avui. El nou òrgan neix com un espai de coordinació supramunicipal i intermunicipal, que actua en el marc de referència a tota la comunitat autònoma, per a la coordinació de les actuacions en matèria de prevenció, detecció i intervenció dutes a terme des de les taules locals. D’aquesta manera es pretén un abordatge més eficaç i efectiu del fenomen de les violències masclistes.
La Taula suprainsular ha quedat constituïda en presència de diferents representants dels consells insulars i dels ajuntaments que conformen les taules locals, així com de representants de les conselleries de Famílies i Afers Socials; Presidència i Administracions Públiques; Salut; Empresa, Ocupació i Energia; Educació i Universitats; Habitatge, Territori i Mobilitat; Turisme, Cultura i Esports; així com de la directora de l’IB-Dona, Catalina Salom, qui n’exerceix la presidència.
Funcions específiques
Les funcions de la Taula suprainsular seran les següents:
- Proposar i establir xarxes efectives de prevenció, detecció i intervenció de les violències masclistes, fomentant la col·laboració i comunicació per a la coordinació d’accions conjuntes entre les diferents taules locals, i les diferents institucions i les Administracions.
- Impulsar, desenvolupar i implementar iniciatives, estratègies, mesures, mecanismes comuns i plans d’acció conjuntes en matèria de sensibilització, prevenció, detecció, atenció de les violències masclistes en el marc de les taules locals.
- Recollir i analitzar la informació aportada per les taules locals i institucions implicades en la matèria.
- Fer propostes de millora d’actuacions i estratègies de coordinació, a fi de donar una resposta adaptada i eficaç a les necessitats detectades en el marc de les taules locals.
- Posar en comú i compartir la informació rellevant en relació amb les violències masclistes les diferents institucions que treballen en aquesta matèria.
- Donar a conèixer les diferents línies de treball, instruments i actuacions dutes a terme en l’abordatge de les violències masclistes que es duen a terme des dels diferents territoris.
- Promoure l’intercanvi d’experiències i coneixements entre les taules locals i d’altres les institucions, compartint dificultats i bones pràctiques en matèria de sensibilització, detecció, prevenció i intervenció.
- Difondre i donar visibilitat a les diferents iniciatives en l’abordatge de les violències masclistes que es duen al territori.
- Donar homogeneïtat a les campanyes informatives generals en l’abordatge de les violències masclistes. Dur a terme diagnòstics periòdics per identificar les necessitats emergents i les àrees de millora.
- Exercir qualsevol altra funció que li sigui encomanada.
Coordinació i millora de la prevenció, detecció i intervenció
L’estratègia desenvolupada per les taules locals, i ara per la Taula suprainsular, suposa una mirada pionera en l’abordatge de les violències masclistes a les Illes Balears i, per tant, un avanç en la seva eradicació.
En aquest sentit, les taules locals, impulsades per l’IB-Dona i liderades pels consells insulars de cada illa o pels diferents ajuntaments (de manera individual, mancomunada o col·laborativa), representen espais de trobada d’agents de diferents àmbits d’actuació, com ara els Serveis Socials, la Salut, l’Educació i les Forces i Cossos de seguretat. En aquests espais s’aborden les violències masclistes en el context de cada territori, afavorint i impulsant una resposta contra les violències masclistes més multidisciplinària, específica, propera i, en definitiva, més personalitzada.
A partir d’ara, la Taula suprainsular coordinarà, impulsarà i millorarà les polítiques i actuacions que es duen a terme des de les diferents taules locals. Així doncs, s’homogeneïtzaran criteris i actuacions, facilitant la col·laboració i comunicació per avançar en la prevenció, la detecció i la intervenció en l’abordatge de les violències masclistes.