Setmanari d'informació local - 139 anys

Vaixells representatius de la flota sollerica: pailebots, xabecs, llaüts viatgers i llaüts

El Port de Sóller és l'únic refugi a la costa nord de Mallorca i el primer port que ens trobem entre el Cap de Formentor i Sa Dragonera, molt valorat per qualsevol vaixell que, navegant pel Mediterrani, sigui sorprès per un temporal i necessiti un lloc on arrecerar-se. Gràcies a això, el Port gaudeix d'una història naval i marinera important i, en un temps no molt llunyà, veia amarrats als seus molls molts tipus diferents de vaixells. Era aleshores quan comptava amb drassanes i un magatzem d'ormetjos on els mestres d'aixa i els mestres de ribera construïren aquelles naus que contribuïren a l'engrandiment de la flota sollerica. Aquesta, devers 1872, comptava amb 7 vaixells (d'unes 278 tones en el seu conjunt) i 91 tripulants per a la navegació d'altura i amb 34 vaixells (amb unes 1.857 tones) i 272 tripulants, per a la navegació de cabotatge. Es sap que el nombre de vaixells inclosos en el servei portuari pel volts del mateix any (1872) era de 99, amb un total de 2.675 tones i 479 tripulants. Quant a la tipologia d'aquests vaixells és té coneixement de 3 pailebots, 1 pollacre-goleta, 8 xabecs, 7 llaüts viatgers i 22 llaüts. Passem ara a fer una breu descripció de cada un d'aquests tipus d'embarcacions tan propis de la nostra costa.

  • EL LLAÜT El llaüt ha estat sempre l'embarcació més tradicional de la nostra costa. Encara ara en els nostres dies podem gaudir-ne plenament ja que compta amb unes excel.lents prestacions, tant si es vol dedicar a la pesca com a navegar a vela . El seu aparell es composa, segons els casos, de floc a proa, la major centralment i la trinqueta a popa, podent aprofitar d'aquesta manera el vents al màxim a l'hora de navegar.
  • EL PAILEBOT Els pailebots són embarcacions amb un paper clau en el desenvolupament econòmic de la Vall. Eren vaixells d'entre 15 i 25 metres d'eslora, amb 2 i 3 pals. També compten amb 2 veles escandaloses al mastil major, amb trinquet, trinquetilla, floc i contrafloc. Alguns representants insignes d'aquest tipus d'embarcació foren el «Concepción», el «Roberto—, el «Caldentey», el «San Miguel», el «San Bernardo» i el «Nuevo Corazón».
  • ELS XABECS Aquests vaixells, malgrat la seva imatge de nau de guerra i que tantes batalles van guanyar davant els corsaris argelins, són embarcacions molt bones per a la navegació. És per això que la majoria de xabecs que existien al Port no eren dedicats a finalitats bèl.liques sinó que majoritàriament eren dedicats a transport, ja fora de passatgers o mercaderies. Com a característiques pròpies de l'embarcació trobem un aparell compost de tres pals, el major, el de messana i el trinquet de velatge llatí; el mateix sistema que l'emprat a galeres, falutxos i llaüts. L'any 1872 el Port de Sóller comptava amb una flota de 8 xabecs entre els quals podem esmentar el «Gallo Libertad», el «San Antonio» i el «Sant Crist», entre d'altres.
  • EL LLAÜT VIATGER Aquesta embarcació, amb una eslora d'entre 15 i 24 metres, també és coneguda a les nostres illes amb el nom de falutx. Està equipat amb un conjunt de pals —el pal mestre i mitjana— en candela a popa i el botaló i el floc a proa. El 1872, la flota comptava amb 30 llaüts viatgers. Així doncs Sóller fou un dels indrets on aquestes embarcacions assoliren un major protagonisme, tant en l'àmbit del transport de mercaderies com en el de passatgers, situant-se just per darrera Palma i Andratx quant a nombre de vaixells.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.