L’Ajuntament de Sóller i les conselleries d’Agricultura i Pesca, Comerç i Indústria i Turisme presentaren dilluns, en un acte celebrat a la sala magna, el llibre «Cuinar amb oli i gerret», editat amb motiu de la fira dedicada a aquests dos productes de les Illes que es durà a terme per primer cop a la Vall els propers dies 28 i 29 de novembre.
A l’acte assistiren la directora general de Pesca del Govern balear, Patrícia Arbona, i representants dels altres organisme implicats. També hi participen de manera activa el Ferrocarril de Sóller i la Cooperativa Agrícola Sant Bartomeu, a més del CDEIB i el Consell de Mallorca, entre d’altres.
El regidor de Promoció Econòmica, Miquel Gual, presentà el volum editat amb motiu d’aquesta fira, en el qual 20 reconeguts cuiners mallorquins mostren la seva visió de com fusionar dos fruits de la terra i de la mar tan mallorquins com l’oli i el gerret.
Gual assegurà que «l’objectiu de la fira i d’aquest llibret no és només fer festa, sinó impulsar dos productes, un de ja ben conegut pels consumidors com és l’oli d’oliva, i l’altre, el gerret, un poc menystingut però de gran qualitat». Per Gual, la valoració de la fira no es farà només basant-se en el nombre de visitants rebuts, sinó que «l’autèntic repte és que pugi el preu que els pescadors reben pel gerret, un preu que ara està per terra». Per la seva banda, Patrícia Arbona destacà el suport del Govern “a tot allò que impliqui donar a conèixer espècies de poc valor comercial com pot ser el gerret” i posà com a exemple “els bons resultats que ja ha donat la promoció de la llampuga”.
El llibre presentat dilluns es posarà a la venda juntament amb els tríptics i tiquets de degustació, tant a Sóller com a les estacions del tren de Sóller a Palma i a Bunyola. El Ferrocarril posarà serveis especials amb motiu de la Fira. Així mateix varen intervenir en l’acte d’ahir el president del Ferrocarril, Òscar Mayol el batle solleric, Guillem Bernat el president de la Cooperativa, Jaume Orell, i en representació dels pescadors, Jaume Ensenyat (també president de la tercera edat del Port que col·loborarà en l’esdeveniment) i Josep Mayol, els quals dnern la benvinguda a la iniciativa i a «qualsevol atre que serveixi per revaloritzar els producte de la mar, avui en dia molt per davall el seu cost real».
La fira de l’Oli comença divendres amb actes al Port
La Fira de l’Oli i el gerret començarà el proper divendres a les 17 h. amb una visita guiada a les barques del Port en el moment del desembarc de peix al moll. El mateix divendres hi haurà una conferència sobre el gerret a l’oratori de Sant Ramon, a càrrec del biòleg solleric Antoni Frau. i, a la nit, a partir de les 20,30 hi haurà un sopar a base de gerret i oli d’oliva que el celebrarà al Marisol i que comptarà també amb la col·laboració de l’associació de Tercera Edat del Port ja que els seus socis confeccionaran gerret escabetxat. El gruix dels actes de la Fira de l’Oli i el Gerret es celebraran ja el dissabte dia 29 al solar de Can Det devora les tafones.