Setmanari d'informació local - 139 anys

Els remolins submarins: possible causa de la ‘desaparició’ de la gamba roja?

Nervis al Port ja que les captures no es recuperen i han baixat pràcticament a zero

Aristeus antennatus | Ll.G.

No és el primer pic que passa. Però els pescadors del Port asseguren que «com aquesta vegada mai». Les pesqueres de gamba roja a les que acudeixen des de fa dècades els pescadors del Port han deixat de donar, al menys per ara, el seu fruit: la preuada «gamba de Sóller».

Les captures van començar a caure de forma inexplicable a mitjans de juliol, passant en poques setmanes d’uns 70 o 80 quilos de gamba per embarcació i dia a unes poques desenes de grams: «10 o 12 gambes mal contades i a més molt petites» explicava dimecres un patró del Port .

Les teories sobre la ‘desaparició’ de la gamba s’han escampat per la barriada. Alguns asseguren que «és que hi ha massa catxalots» i d’altres tenen encara teories més rocambolesques.

Remolins

La veritat és que els científics han explicat en algunes ocasions el motiu d’aquest descens sobtat de captures d’aquesta espècie. Tot i això les teories més esteses i demostrades es solen produir sobretot durant l’hivern i tenen a veure amb remolins submarins i en altres ocasions amb les anomenades «cascades submarines» ambdós fenòmens naturals que provoquen una terbolesa de l’aigua i desplacen les gambes a profunditats majors que les habituals, quedant fora de l’abast dels pesquers. S’ha de dir que en aquesta ocasió no hi ha hagut explicació oficial, encara. Només un fet constatat: no hi ha gambes. Els remolins submarins estan ben estudiats al nord de Mallorca i està demostrat que fan fugir la gamba roja fins a fondàries superiors als 800 metres, quan normalment es capturen a uns 300-600. Però a l’estiu aquest fenomen és molt més rar i de menor intensitat. Així i tot és una de les explicacions del que pot haver passat.

Curiosament aquests moviments verticals de les poblacions de gamba roja fins a fondàries no pescables és segurament el motiu pel qual aquesta espècie segueix abundant després de dècades de ser explotada en els mateixos punts, dia rere dia.

Si passa com altres vegades la gamba tornarà a la fondària habitual. Però les pèrdues d’aquestes setmanes al port de Sóller segurament ja seran difícils de recuperar.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.