Setmanari d'informació local - 139 anys

Fornalutx recupera la baixada del Bou respectant la nova Llei

Fornalutx va recuperar aquest dijous la tradicional «Baixada del bou» que substitueix al correbou que es venia realitzant des de fa més de 40 anys i que ha estat el primer que s’ha dut a terme de forma totalment legal i l’empara de la nova Llei balear de Protecció animal, és a dir sense anar subjecte per les banyes i sense ser conduït a l’escorxador després de la festa per repartir la carn.
Els veïns de Fornalutx esperaven amb molta il·lusió aquesta festa renovada després d’anys de polèmica i de protestes. Tot i que també hi va haver una petita protesta dels defensors dels animals -ja que hi ha grups d’activistes que advoquen per l’abolició total de la festa- la celebració va ser tot un èxit, fins i tot malgrat un autèntic diluvi que va caure sobre el poble just a el moment en què el bou arribava a la plaça.
Centenars de persones s’havien apostat al llarg del camí de pedra per on es baixava el bou en un recorregut que va durar menys de 10 minuts. Precisament aquesta era una de les grans novetats de la festa d’enguany: la recuperació de l’antic recorregut pel camí de Tramuntana, que desemboca a la placeta de l’Església i després a la plaça. L’altra novetat inclosa per l’Ajuntament era la utilització d’un toro de raça «mansa» en lloc de «brava» pel que oficialment la celebració no va precisar ja d’un director de lídia, preceptiu fins ara.
El bou va ser conduït per un grup de voluntaris de l’organització, subjecte per un esqueller i amb la utilització de vares. El bou, de raça mallorquina, era un semental de gairebé 600 quilos de pes que va resultar molt difícil de governar i fins i tot va donar algun que altre ensurt als participants i espectadors. Tot i així, i ja sota una intensa pluja, va poder ser coronat amb el tradicional llorer, un costum que es va prohibir fa uns anys per la seva perillositat. La tradició mana que sigui una joveneta l’encarregada de col·locar la corona, però la normativa prohibeix ara que sigui una menor pel que l’Ajuntament va triar per a la comesa a Aïda Bisbal, l’última jove del poble que ha complert els 18 anys. La col·locació del adorn no va agradar al bou que va donar algunes envestides i va ocasionar uns instants de pànic entre els que l’envoltaven.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.