Setmanari d'informació local - 138 anys

Joan Mayol presenta divendres la seva obra "Pedro Mayol, la aventura de un emigrante"

El conegut director de teatre amateur Joan Mayol (Nova Terra) presneta aquest divendres (dia 20) el seu primer llibre. Es tracta d'una obra sobre el seu avantpassar Pedro Mayolo, emigrant a Puertoi Rico. Joan Mayol va idear la publicació d'aquesta obra d'història familiar després que uns parents de Puerto Rico venguessin a Mallorca de vacances. Assegura que llavors es va adonar que "ni ells ni nosaltres sabíem gaire coses dels nostres avantpassats" i ho va voler investigar. L'entrevistam amb motiu d'aquesta opera prima.

- Com et va sorgir la idea de fer el llibre?
- Després que uns parents de Puerto Rico venguessin a Mallorca de vacances. Em vaig adonar que ni ells ni nosaltres sabíem gaire coses dels nostres avantpassats i ho vaig voler investigar.
- Tu has escrit obres de teatre, què t'ha resultat més més difícil d'escriure?
- Personalment, crec que una obra de teatre és més difícil, ja que has de reunir fets i personatges dins una mateixa habitació i en un temps determinat.
- Ens pots fer cinc cèntims de l'obra?
- Tracta de l’anada del meu besavi a Puerto Rico i la vida que allà hi feia. També hi ha una biografia de tots els seus fills, un dels quals fou la meva padrina i una altra dels seus pares i germans, així com una miscel·lània de fets i anècdotes. Entre altres coses, també faig un petit relat del cognom Mayol.
- Ha estat difícil poder recollir la informació?
- Més que difícil, laboriós. Moltes hores de despatx, desxifrant documents, cercant fotografies i navegant pels arxius escanejats de Puerto Rico.
- Què és el que més t’ha sorprès de la vida dels teus familiars?
- Més que de la vida dels meus familiars, cercant pels arxius, em va sorprendre en aquell temps, com morien infinitat d’infants abans de complir els dos anys d’edat.
- Qui era Pedro Mayol, el protagonista?
- Pedro Mayol Pons fou el pare de la meva padrina i un dels 4000 balears que emigraren a Puerto Rico. Allà es dedicà a la collita de cafè. Encara que tornà a Mallorca diverses vegades, va viure i morí al barri de Pesas (Ciales).
- Com era el Puerto Rico que li va tocar viure?
- Aleshores Puerto Rico era espanyol. Va haver de patir l’anomenada guerra hispano-americana o de Cuba. Quan Puerto Rico fou d’Estats Units, ell seguí essent ciutadà espanyol, però els seus fills ja foren ciutadans americans. També patí les greus conseqüències de l’huracà San Ciriaco.
- Quin és l’objectiu d'aquesta publicació?
- Simplement que tota la informació recollida no es quedi dins un calaix i que la meva família i tothom que vulgui pugui conèixer una part de la nostra història.
- Què va suposar per tu conèixer (si no els coneixies) els teus parents ?
- Ja en coneixia alguns, però com ja he dit, aquest fet fou l’embrió principal que em va dur a investigar les arrels d’aquesta captivadora família.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.