Malgrat l’extrema sequera que ha patit enguany la Vall de Sóller i, en general, la Serra de Tramuntana, la Cooperativa Agrícola Sant Bartomeu vol defugir de l’alarmisme pel que fa a les produccions més importants d’aquesta zona i, en concret a la campanya d’oliva i d’oli.
Malgrat el que molta gent comenta des de la Cooperativa la tècnica Margalida Morey assegura que enguany «hi havia molt flor i a les zones on l’oliva va cuallar, tot i el gran dèficit de pluges acumulat, la producció va endavant sense problemes».
Morey admet que en algues zones de la Serra de Tramuntana , especialment les situades devora la mar, com a Deià o Valldemossa es parla d’una minva important de la producció, però el problema és que aquesta es compara amb la de 2017 que va ser excepcionalment elevada i fora del que és normal». D’aquesta manera en aquestes zones es parla que la producció serà «un 30 per cent de la de 2017» però per la tècnica de la Cooperativa un 30 per cent de la del 2017 està un poc per davall però quasi dins la normalitat del que seria un any de producció normal.
Aquell any sols la Cooperativa de Sóller va molturar 1.200 tones d’oliva per a producció d’oli mentre que l’oliva de taula processada va arribar a les 90 tones, per tant no pot servir de referència.
Pel que fa altres zones de la Vall com per exemple als Marroigs la previsió és una campanya «normal».
Tot i això des de la Cooperativa s’insisteix que l’optimisme d’avui es pot convertir en pessimisme si no arriben les pluges de finals d’estiu. «Es clau que a finals d’agost o a principis de setembre plogui abastament per assegurar que la producció vagi endavant.