Setmanari d'informació local - 138 anys

Can Xoroi ‘lluita’ per convertir-se en museu

L’emblemàtic edifici de Fornalutx, que és considerat actualment un casal cultural, serà reformat íntegrament i acollirà també oficines per usos administratius de l’Ajuntament

Arranca una nova etapa a Can Xoroi amb nou personal i la previsió d’una reforma integral. La llicenciada en Belles Arts Ana Darder és la nova gerent qui ha agafat el relleu a Jaume Pinya després d’onze anys i mig de dedicació. El principal objectiu d’ara és convertir el casal en museu i per això es continuarà amb la feina començada per Jaume Pinya qui «és l’ànima d’aquest espai», assegura Darder. Així, s’inventarian i catalogaran totes les peces per tal de poder entrar a la Xarxa Museus Mallorca.

La nova encarregada explica que aconseguir el distintiu de museu implicaria «poder gaudir de molts avantatges, com per exemple subvencions així com també un gran reconeixement per la feina que es fa a Can Xoroi». L’emblemàtic edifici de Fornalutx és actualment un casal cultural on es treballa per divulgar, investigar i exposar el patrimoni cultural del municipi.

El fons de Can Xoroi està format per diversos estris agrícoles que la gent de Fornalutx guardava i va aportar. Segons Jaume Pinya això «ens va permetre de crear una petita secció etnològica, alhora que es referenciava la seva procedència i la seva importància com a font de riquesa social i cultural de la gent vers el territori que conforma el nostre paisatge». També s’hi inclouen la fotografies de finals del segle XIX i principis del XX, aportades per les famílies fornalutxenques facilitant la creació d’un arxiu fotogràfic sobre la societat del municipi.

Una part important de Can Xoroi és la col·lecció de teules pintades ubicada a la planta baixa amb més de 180 exemplars de les quals la gran majoria són de Fornalutx. Pel que fa a la primera planta, s’ha habilitat una sala d’exposicions en què actualment hi ha l’obra de la mateixa encarregada Ana Darder qui havia d’exposar-hi fa dos anys, però per mor de la pandèmia s’ha posposat fins a dia d’avui coincidint amb el seu nou càrrec.

L’exposició és un recull de més de vint quadres juntament amb un poemari. L’autora explica que «les pintures són tan personals i íntimes que no es poden separar de la meva poesia». L’obra representa la vida i la mort amb uns quadres molt colorits i explosius, ja que després d’una llarga temporada a l’hospital «la meva teràpia va ser pintar», explica Ana Darder.

Reforma
Can Xoroi no només es prepara per convertir-se en museu, sinó que l’edifici municipal també serà reformat íntegrament per tal d’acollir-hi les dependències de l’Ajuntament. El Consell de Mallorca subvenciona l’actuació que consisteix en executar la reforma integral del casal i en millorar les condicions d’accessibilitat, per una quantitat de 359.125, 73 euros. Es preveu que les obres comencin al novembre, ja que han d’estar enllestides abans de dia 31 de desembre del 2022.

Tant la tafona, situada als baixos de l’edifici, com la planta baixa no es tocaran pel fet que es troben en bon estat. Així, les obres afectaran les dues plantes superiors, on s’acolliran les oficines municipals destinades a usos administratius. El projecte contempla que al lateral dret de l’edifici s’hi habiliti un ascensor per garantir l’accessibilitat a les persones amb mobilitat reduida, fet que millorarà la situació de l’actual edifici de l’Ajuntament que no és accessible.

La sala gran que s’ubica en el primer pis de Can Xoroi serà transformada en la futura sala magna de l’Ajuntament, on s’hi celebraran els plenaris, les presentacions i demés esdeveniments. En el mateix pis s’hi habilitaria les oficines de batlia i secretaria, mentre que en els pisos superiors s’hi ubicaran els despatxos del departament d’obres i urbanisme. Així, en acabar la reforma, el casal no només serà un espai lúdic i cultural, sinó que també acollirà part dels funcionaris, ja que a l’Ajuntament no hi ha l’espai suficient com per acollir-los tots.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.