Setmanari Sóller

Setmanari d'informació local - 137 anys

Aina Borràs Actualitat_down

Sóller » Local

«Fer habitatge social és viable i necessari»

|

Jaime Morell (Sevilla, 1988) s’establí definitivament a Sóller l’any 2014, però venia per temporades des de ben petit. Graduat en Arquitectura, muntà la seva pròpia empresa, Can Bac Arquitectos, amb la qual desenvolupa la seva activitat a Sóller. En aquesta entrevista explica quina és la situació actual del sector urbanístic del municipi i posa damunt la taula algunes propostes de canvi.

-Quines són les traves amb què us trobeu a l’hora d’obtenir una llicència d’obres a Sóller?
-Temps i sobretot la manca d’unificació de criteris per part de l’Ajuntament. Els arquitectes de la zona hem comentat que no seria tan difícil seure’ns tots i unificar criteris per tal que tots ‘juguem’ amb les mateixes regles del joc. No pot ser que la interpretació de les normes vagi canviant sovint perquè és mal d’explicar-li a un client que no pot fer alguna cosa que el seu veïnat sí que va poder fer fa menys d’un any.

-Quin és el perfil de la majoria de compradors d’habitatge de Sóller?
-Estrangers que cerquen una segona residència i inversors atrets per l’augment dels preus de venda.

-Com ha evolucionat el mercat de la compravenda a Sóller?
-Fa alguns anys el mercat es va rompre per una operació d’una casa molt normal, amb una reforma superficial per part d’uns promotors suecs i des d’aquell moment, n’han vengut més a fer el mateix. Vivim a un lloc únic amb poc sol edificable i això fa que augmenti el cost de les propietats. Si estàs en el moment adequat i compres al preu adequat existeix un marge molt sucós.

-Quina creis que seria la solució a la dificultat que tenen els sollerics per a poder comprar una casa?
-És un tema molt complicat. Pel fet que a Sóller tenim un número limitat d’habitatge i pel fet que ha augmentat la demanda, el preu lògicament puja. Veig poc viable jurídicament regular el mercat i menys a escala local. La solució més senzilla seria promoure habitatge públic per a residents.

-És possible fer un parc d’habitatge municipal? Quina zona proposeu?
-No sols és possible, sinó que és necessari sigui en règim de venda o de lloguer. Jo apostaria per solucionar les unitats d’execució no resoltes a Sóller que és on l’Ajuntament tendria més llibertat de moviment. En el cas improbable de reclassificar sòl rústic, jo proposaria dues zones. O bé la prolongació del carrer de Sant Jaume cap a l’Institut, o la zona de sa Filadora cap al carreró d’en Figa.


-Diversos polítics de Sóller aposten per la ‘divisió horitzontal’. Què opinau de la proposta?
-Pot ajudar a augmentar l’habitatge, però a causa que es tracta d’edificis ja existents, no és viable en tots els casos. Per reduir els 120 metres quadrats que s’exigeixen, proposaria establir una superfície mínima d’habitatge més reduïda vinculada a un número d’habitatge màxim per metre quadrat de solar. També li donaria més pes a la Comissió de Patrimoni Municipal per tal d’incloure prescripcions sobre allò que no està reglat, ja que es tracta d’una zona on, segons recent interpretació, no es permet la reestructuració.

-Considereu que Sóller hauria de ‘suavitzar’ la normativa per a instal·lar plaques solars per a l’autoconsum?
-Sí. De fet, el Govern recull el dret a l’autoconsum. L’article 52 de la Llei 10/2019 puntualitza que l’administració ha de fomentar l’accés a aquest dret. Jo he tengut molts de clients que han volgut aprofitar l’actual buit legal per por que llavors es limiti en excés. I si garantir l’autoconsum a Sóller no fos viable o possible, s’han de donar alternatives com la instal·lació de comunitats fotovoltaiques, que ja comença a ser una realitat a Fornalutx, per exemple.

-I en general, quines són les principals demandes dels vostres clients?
-Contacte amb els elements originals, però amb les comoditats d’avui dia. Una casa d’entre 200 i 300 metres quadrats amb jardí, piscina i aparcament. També tenen cabuda altres variables com la qualitat de l’accés, la privacitat o l’orientació.

-Que canviaríeu de la normativa urbanística municipal?
-Resulta massa complicat realitzar el mínim canvi en el Pla General d’Ordenació Urbana, fet que provoca que hi hagi errors sense resoldre i punts no definits que donen peu a la interpretació. Proposaria que un comitè d’experts municipal informàs en cas de dubte, agafant el PGOU com a base. Tambe dotaria l’Ajuntament de més personal qualificat per tal que no vagin tan saturats i s’agilitzin els temps d’espera.

-Protecció contra urbanització. On està l’equilibri?
-És complicat. Estic a favor de controlar la construcció i sobretot pens que s’han d’anteposar les necessitats comunitàries a les privades. Donada la quantitat de barbaritats que s’han comès en el passat, consider fonamental que el promotor entengui que hi ha lleis i que els seus interessos o doblers no poden passar per damunt. En aquesta línia, no som partidari de la urbanització en massa, però sí que és imprescindible que s’agilitzin els terminis d’aprovació de llicències. Avui mateix he rebut una notificació de llicència d’una reforma sense ampliació que es va demanar el 2019.

El primer día de cribado se salda con 1.136 test y la detección de cinco positivos.
Sóller » Local

Sóller viu un repunt de casos de Covid

|

Augmenten els casos de Covid-19 a Sóller després de diversos mesos amb una tendència a la baixa. El municipi enregistra actualment 7 positius confirmats dels quals, tots s'han notificat en la darrera setmana.

La incidència acumulada a catorze dies se situa en els 81,5 casos per cada 100.000 habitants, una xifra considerablement superior a la mitjana balear que se situa en els 51,9 casos per cada 100.000 habitants.

Cal recordar que la Conselleria de Salut ja no comptabilitza els casos, i per això aquestes xifres no representen la quantitat real d'infectats que hi ha al municipi, sols són un reflex de l'augment que s'ha enregistrat en només una setmana i confirmen una tendència a l'alça.

Sóller » Local

El Govern clarifica la Llei de les cremes agrícoles

|

Després d'uns canvis a la legislació estatal i en la normativa autonòmica, la regulació del foc queda de la següent manera:

En rústic forestal: Cal autorització administrativa de Medi Ambient (971176677)
En rústic agrícola: Cal autorització administrativa d'Agricultura (971176567)
En urbà: Cal comunicar-ho a la Policia Local (618328178)

fabrica gelats fet a soller
Sóller » Local

Urbanisme rep més de 100 peticions per posar plaques solars

|

El departament d’Urbanisme de l’Ajuntament ha rebut aquesta setmana un centenar de peticions per instal·lar plaques solars al municipi. Es tracta d’una quantitat de sol·licituds insòlita que es deu al buit legal que hi ha des de fa set dies a les Illes Balears amb relació a les instal·lacions fotovoltaiques en sòl urbà protegit.