Setmanari d'informació local - 138 anys

Les intervencions dels Serveis Socials creixen un 20% durant el 2021

El 2021 ha estat un any de molta activitat pel departament dels Serveis Socials, ja que moltes de les actuacions municipals que s’executen a Sóller han augmentat en comparació a anys anteriors. La crisi econòmica i social provocada per la pandèmia disparà ja en l’any 2020 el número d’usuaris que s’atenien habitualment als Serveis Socials i aquest creixement s’ha mantingut durant el 2021 i, fins i tot en algunes prestacions, ha augmentat.

Val a dir que paradoxalment, el 2020 s’atengueren més persones, però fou realment l’any passat quan el departament municipal va realitzar més intervencions concretes. El motiu de l’augment d’intervencions es deu al fet que el 2020, moltes de les demandes dels usuaris eren únicament d’informació i orientació, però a diferència de les peticions del 2021 significaven gestions simples, pròpies i derivacions a altres serveis.

De fet, si el 2020 s’intervengué directament en 471 casos, al 2021 s’arribà als 560 casos, xifra que suposa un augment d’un 20% de les actuacions realitzades. La cap dels Serveis Socials i treballadora social de l’Ajuntament de Sóller, Margalida Morell, explica que «és aquest any passat quan s’ha materialitzat l’impacte emocional i social derivat de la pandèmia». Morell destaca que enguany ha estat «molt important la feina amb xarxa per dur a terme les actuacions, tant amb l’institut i les escoles, Guàrdia Civil, Policia Tutor, com amb sanitat, com amb la resta d’entitats implicades en els serveis socials».

El balanç anual del departament constata que el col·lectiu en què més intervencions s’han realitzat enguany és el de les persones majors, seguit del grup de la família. Entre les actuacions que més destaquen i es repeteixen a ambdós col·lectius hi ha el suport psicosocial donat pel psicòleg i per les educadores socials de l’Ajuntament, i també el servei d’ajuda a domicili i les prestacions d’ajudes tècniques com pugui ser l’adquisició de material sociosanitari com caminadors, cadires de roda o altres utensilis.

La dona
Un altre fet que ha posat de manifest la crisi de la pandèmia és el paper de la dona com a cuidadora en l’espai domèstic. En totes les actuacions i prestacions dels Serveis Socials municipals el percentatge femení és més elevat que el masculí. De tots els usuaris atesos, un 60% són dones. Margalida Morell explica que «la dona és qui sosté a la família i, per tant, són elles qui demanen ajuda més habitualment». A més, el 2021 s’han atès un total de 87 dones amb situació de violència de gènere a Sóller, 7 més que l’any 2020.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.