Setmanari d'informació local - 138 anys

La nova ‘moda’ de les oliveres ornamentals arriba a la Serra

Pels experts és alterar el Paisatge Cultural Agrari valorat per la UNESCO

Marjades d’un olivar de Sóller on s’ha modificat el paisatge tradicional. La foto s’ha fet des d’un camí públic.

Possible polèmica a la Serra de Tramuntana per la idea que han tengut alguns propietaris d’olivars, suposadament estrangers, de convertir les oliveres de les seves finques en una mena de bonsais amb simple finalitat decorativa. Almenys una finca de la Vall, situada en el terme de Sóller, ha procedit a podar un gran nombre d’oliveres amb formes ornamentals, creades per a jardins i espais urbans, però que en cap cas s’utilitzen en arbres productius situats en una zona rural d’alta protecció i que, a més, suposen una evident alteració de la forma tradicional de cuidar les oliveres que es ve practicant a Mallorca des de temps immemorials.


Segons les informacions que han arribat a aquest setmanari, com a mínim una d’aquestes actuacions ha estat inspeccionada pels Agents de Medi Ambient, però existeixen molts dubtes sobre si es pot obligar d’alguna manera a un propietari a podar les seves oliveres d’una forma determinada. Al contrari de Catalunya, que va aprovar no sense dificultats una Llei de protecció de les oliveres mil·lenàries, a Balears no existeix normativa que ho reguli de forma específica. Així i tot, els experts consultats consideren que, si més no, aquest tipus d’actuació sobre les oliveres suposa «una clara alteració del Paisatge Cultural Agrari de la Serra, que va ser el principal element valorat per la UNESCO a l’hora de concedir a aquest territori la seva qualificació com a Patrimoni de la Humanitat». Temen que si la moda s’estén -cosa que, per altra banda, creuen poc probable- aquest paisatge tradicional quedaria «molt transformat».


Per la part dels agricultors de la Serra les opinions recollides coincideixen en el fet que difícilment es pot regular la forma de cuidar una finca. Un jove pagès comenta que «si es pot tenir un olivar abandonat, o es pot exsecallar deixant només la soca i una branca, com es pot impedir que algú faci això als seus arbres». Coincideixen també que aquests arbres ‘esculpits’, deixen de ser productius. En tot cas temen que, per manca d’ajudes als pagesos, aviat el paisatge cultural i agrari de Tramuntana es converteixi en un simple decorat que ni tan sols serà el tradicional que tant admiren els visitants.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.