Setmanari Sóller

Setmanari d'informació local - 137 anys

«El Firó ha evolucionat molt positivament»

Guillem Coll (Sóller, 1976) encarna el personatge de Capità Angelats d’ençà del 2018, quan sortí elegit per ser un dels principals protagonistes el dia del Firó. Tot i això, només ha viscut dos anys amb aquest paper, ja que la pandèmia obligà a cancel·lar la festa. Enguany torna amb tots els sollerics a la lluita.

- Com rebé la notícia que enguany hi tornaria a haver Fira i Firó?
- Quan els col·lectius m’ho comunicaren, vaig rebre la notícia amb molta d’alegria. Amb el bon sentit, la gent necessita festa i marxa, de fet, crec que si ens haguessin llevat el Firó un any més, hauria perdut part de la seva essència.

- Com ha viscut aquests darrers dos anys la setmana de la Fira?
- El primer any de pandèmia vàrem organitzar el Firó ‘virtual’ i la veritat és que fou una bona iniciativa que va dur massa feina. Amb la incertesa de l’evolució del pandèmia, molts esperàvem que poguessim celebrar-lo d’alguna manera i quan ens vàrem trobar amb la barrera, va ser un xoc. Llavors, el 2021 ho vaig viure d’una manera molt rara. Sabíem que no podríem fer res i volia que la setmana passàs aviat. Va ser estrany trobar-nos en aquelles dates sense tenir la sensació de Fira i Firó.

- Quins són els vostres preparatius de cara a aquest dia?
- Sobretot preparar-me els discursos de l’arenga com la proclamació de la victòria. El primer any em vaig haver de preparar molt amb aquest aspecte i em va costar bastant controlar els nervis en el moment, però l’any següent ja fou diferent. A mi m’agrada molt interpretar aquest paper davant la gent.

- I la por de quedar-se en blanc?
- Sempre hi és, però tenc tècniques que m’ajuden com per exemple, repetir els dos discursos dos pics al dia. Això ho faig durant els 15 dies abans del Firó, per guanyar seguretat. A més, és curiós perquè ho faig amb música forta per imitar l’aldarull del moment i per practicar amb possibles interrupcions o sortides del guió.

- Com es viu un Firó essent un dels protagonistes del dia?
- És molt, molt diferent. És especial, emotiu, estressant, però sobretot és intens. A mi m’agrada molt.

- Enguany el Firó es queda sense escopetes. Com afectarà això a la celebració?
- És cert que de cada any n’hi ha hagut menys, però el fet que no n’hi hagi cap, és diferent. Faran falta, perquè eren un element imprescindible. Veure volar els capells era un punt important de la festa, però no ens queda d’altre que assumir-ho.

- Creu que enguany, en ser la primera festa postcovid multitudinària de Mallorca, hi haurà més gent de fora?
- Sí, aquesta por la té molta gent, però enguany estarà bastant més controlat i restringit. Jo pens que dins la festa, hi haurà la gent ‘que toca’ i que participi de l’acte. Ara bé, a les carreteres és incontrolable i segurament passi com cada any, que ve molta gent a fer botellot.

- Què n’opina que vengui gent d’altres pobles?
- Depèn. Si venen amb ganes de respectar la festa així com toca i volen conèixer com ho vivim, em pareix un orgull. Ara bé, si únicament venen a beure, a fer malfraig i no segueixen la festa, no m’agrada gens.i

- Com ha evolucionat el Firó en els darrers 15-20 anys?
- La veritat és que ha evolucionat moltíssim i va ser d’un any per l’altre. Per jo, l’evolució ha estat molt positiva, la festa a anat cap amunt. Record que em vaig treure el carnet de conduir el dia del Firó quan tenia 18 anys i vaig poder davallar al Port amb cotxe i aparcar davant la platja. Quasi no hi havia gent. Llavors els col·lectius es varen posar al capdavant i molta més gent va participar. Pareixia que això suposaria descontrol, però tothom va apostar per conservar la festa i fer-ho bé.

- Li agrada l’organització actual de la Festa?
- Sí, sempre hi ha coses a millorar, però per jo és un 10. Crec que ara mateix funciona molt bé i és cert que ens haurem d’anar adaptat al moment com hem fet fins ara.

- Quin és el vostre moment preferit de la Fira? i del Firó?
- De la Fira, la Investidura. Per jo és el moment més emotiu només pel fet d’entrar a l’església i veure les Valentes Dones. Per altra banda, del dia del Firó destacaria l’arenga. Crec que és el moment més ‘íntim’ on la gent ho viu més i tothom va de la mà.

- A la vostra família, hi ha tradició fironera o és el pioner?
- El meu germà va ser personatge infantil de petit, jo no. Mon pare es vestia i anava a la festa, però com a personatge, sóc el primer.

- Es vol tornar a presentar per a Capità Angelats a les properes eleccions?
- Sí, jo crec que sí que m’hi tornaré a presentar. Em fa ganes. Sé que encara em queden dos firons i falta un any per a les eleccions, però en principi diria que m’hi presentaré si no hi ha res de nou.

- Què significa per a vostè el Firó?
- Per jo el Firó és més que una Festa. És un conjunt de sensacions i moments que formen una festa grandiosa. Aixecar-se a casa amb la família i vestir-se, anar a berenar amb els amics, començar la festa... És tota una cerimònia.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.