Setmanari d'informació local - 138 anys

La manca de cambrers i cuiners preocupa el sector hoteler solleric

Els empresaris es veuen enguany amb dificultats per trobar treballadors que vulguin fer feina durant els mesos de temporada alta i fins i tot es plantegen minvar serveis

Alguns restaurants tenen problemes per garantir els serveis. | Irene Cabrer

La manca de treballadors de temporada que està afectant actualment l’arxipèlag Balear també arriba a Sóller on els empresaris del sector hoteler es veuen amb grans dificultats per trobar personal que cobreixi els mesos de temporada alta. Des de les dues associacions que representen el sector al municipi, la de restauradors i la dels hotelers, expliquen que el que sí que està cobert «sense problemes» és el personal base que comença a fer feina al febrer i acaba a l’octubre.


De fet, a Sóller, el problema comença ara i es perllongarà durant els mesos de juny, juliol, agost i setembre en què la gran majoria d’establiments necessita augmentar notablement la seva plantilla per a cobrir la gran demanda de la temporada alta. I és que durant aquests mesos, alguns negocis arribaven fins i tot a duplicar la seva plantilla per a poder oferir un bon servei i acollir el màxim de gent possible. Precisament la presidenta dels restauradors, Anaïs Perrote, conta que enguany en algunes ocasions ha hagut de dir que no a alguns clients perquè «si no hi ha més mans, no es poden remuntar les taules». Són diversos els factors que han duit a aquesta situació. El president dels hotelers, Lluís Rullan, considera que un dels fets que provoca manca d’interès a venir a fer temporada a les illes és el preu de l’habitatge. Així ho corrobora també Perrote, qui afegeix les condicions laborals també provoquen manca d’interès a treballar al sector. «Els torns xapats fan que molta gent vulgui fer feina d’una altra cosa», explica la presidenta dels restauradors.


Tant Rullan com Perrote coincideixen que la dificultat per trobar personal a Sóller s’ha disparat aquesta temporada, ja que amb l’arribada de la pandèmia i la paralització del turisme i l’hoteleria, molts de treballadors del sector optaren per fer feina en altres activitats econòmiques.

Tancaments
Aquesta problemàtica ja està afectant greument a alguns empresaris sollerics que fins i tot es plantegen tancar els seus negocis. Aquest és el cas de Toni Torres el copropietari del restaurant Tsunami qui fa dues setmanes hagué de tancar les portes del seu establiment en quedar-se sense cuiner.
«Nosaltres obrírem fa poc amb tota la il·lusió i hem invertit uns doblers per ara trobar-nos sense personal», apunta. L’empresari afegeix que d’ençà que tancaren han rebut 7 currículums dels quals, 6 són de gent de la península, que tan sols tenen el perfil sol·licitat i que demanen ajuda a l’hora d’aconseguir habitatge. Amb tot, Torres assegura que en cas que no trobin personal aviat, hauran de traspassar el negoci recentment obert a Sóller. «És increïble que un establiment que funciona bé i genera feina, hagi de tancar per aquest motiu», lamenta el propietari. Des del sector hoteler local no tenen constància de cap altre cas d’aquesta magnitud, encara que no descarten haver de retallar serveis per manca de personal.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.