Setmanari d'informació local - 138 anys

Troben a Sóller una petita vespa d’interès sanitari

És paràsita del corc, però pica als humans de les cases infestades

La Cephalonomia és minúscula (imatge de Joan Díaz i Lluc Garcia).

El Bolletí de la Societat d’Història Naturals de Balears acaba de publicar una nova troballa faunística relacionada amb Sóller. Es tracta en aquest cas de la localització d’una petita vespa sense ales que és paràsita dels corcs de la fusta i que, per tant, fa els seus nius a dins habitatges o construccions que tenen llenyams o mobles atacats per escarabats xilòfags (corc). En aquest article elaborat per Joan Díaz Calafat i Lluc Garcia, es documenta la presència d’aquesta vespa per primera vegada a les Illes Balears.


La troballa es va fer quan a finals de l’any passat un veí de Sóller va fer arribar uns 40 exemplars d’aquest insecte al Museu de Ciències Naturals per a la seva possible identificació. Els petits insectes havien provocat nombroses picades a un dels habitants de la casa. Part dels exemplars van ser remesos per Lluc Garcia (col·laborador del servei d’identificació) a Joan Díaz Calafat, entomòleg mallorquí especialista en vespes, formigues i abelles (himenòpters), sospitant que es podria tractar d’una vespa del gènere Cephalonomia, el que finalment va ser confirmat per l’especialista. Es tracta d’un gènere de vespes paràsites pertanyent a la família dels betílids.


Segons expliquen Díaz i Garcia al seu article, la troballa té un doble interès: zoològic -per tractar-se del primer registre a Balears i el segon a Espanya- i sanitari. Pel que fa al segon interès afirmen que la picada d’un fibló de betílid sol produir pàpules eritematoses amb irritació dolorosa, generant mal i molèsties que poden durar des d’uns dies a una setmana. S’han reportat picades d’aquestes vespes en humans a tots els continents a excepció de l’Antàrtida. Això no obstant, opinen que la detecció a Ibèria del gènere Cephalonomia és força recent, ja que no es coneixia abans de 2020.


Tot i que es tracta d’una espècie que en principi podria ser beneficiosa, atès que ataca el corc de la fusta, convé erradicar-la juntament amb els seus hostes, per prevenir les seves doloroses picades.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.