Setmanari d'informació local - 138 anys

«Hem de lluitar pel tracte personalitzat»

Gràcia Andreo Marroig (Sóller, l’any 1977) inicia el seu càrrec com a presidenta de l’Associació de Comerciants del carrer de sa Lluna a finals del 2020, en plena pandèmia. Ara que sembla que tot torna a la normalitat ens ha concedit aquesta entrevista per parlar del futur del petit comerç en un carrer que alberga uns 60 negocis.

- Com ha començat aquesta temporada postpandèmia per al petit comerç?
- La temporada ha començat bé. Sí que és cert que s’ha iniciat molt de cop perquè Pasqua no va caure massa tard i això va fer que s’avançàs. Normalment, tenim una davallada passada la Fira, però enguany ha passat just el contrari. Després de dos anys de no tenir festa al poble la Fira ha incentivat molt les compres, perquè ha fet que la gent estàs molt animada i s’ha preparat i comprat roba i complements nous. Per tant, de moment el balanç és molt positiu.

- L’afluència de gent es reflecteix amb les caixes?
- Com he dit el volum de negoci ha crescut, i la gent respon i això es veu a les caixes.

- El petit comerç es comença a recuperar idò després de dos anys complicats?
- Sí. De totes maneres la bona temporada és necessària per rescabalar les pèrdues acumulades de fa dos anys.

- Quins problemes afrontau el 2022?
- Tot i el bon inici, el que ens preocupa al petit comerç és l’arribada dels subministraments. Durant la pandèmia hi començà a haver mancances i ara que ja sortim de la situació pandèmica, ha augmentat el combustible i seguim, per tant, amb la mateixa situació. Ara, les comandes s’han de fer amb molta previsió i per blocs amb més quantitats de productes perquè surti a compte i et vulguin dur l’encomana. Per això, és necessari aquest moviment de gent per tenir més mostrari i més oferta. Així i tot, estam fent un gran esforç per tenir les botigues moltes mercaderies i plenes de novetats. A curt i llarg termini però, és un tema que ens preocupa.

- Acabau de decorar un carrer ben vistós. Teniu altres propostes per incentivar el comerç?
- Som un carrer molt actiu. El projecte de «l’atrapassomnis» va sorgir com a continuïtat de la decoració que la regidoria de Promoció Econòmica, posà l’any passat. Seguint amb aquesta dinàmica i conscients que el muntatge de paraigües va atreure molta gent al carrer de sa Lluna, la nostra intenció és tornar cridar l’atenció i donar visibilitat als negocis. El lema seria ‘Vine al carrer de sa Lluna i podrem complir/atraparem els teus somnis’.

- S’han anunciat que les grans superfícies avancen les rebaixes al 24 de juny. Hi ha associacions de comerciants que s’han queixat. Com vos afecta a Sóller?
- Som conscients del mal que fan aquestes superfícies, però de cada vegada més estam convençuts que la gent que ve als negocis emblemàtics i històrics demana una altra atenció i una altra manera de fer les coses, ja que sabem el que el client necessita. No té res a veure. A més, el petit comerç de Sóller és ben actiu, i al nostre carrer, en concret, ens aboca a la gran varietat i originalitat. Hem participat de totes les propostes de l’Ajuntament: concurs d’aparadors, de decoració de Nadal, dels carrers,... Si avancen la temporada ens afecta però hem de lluitar pel tracte personalitzat.

- Creu que tots els comerços s’haurien d’associar en una única corporació? Per què?
- Seria molt bona idea remar tots junts. Des de fa un any i mig som una unió de les 4 forces del comerç de Sóller on s’hi agrupen els comerços del centre; el carrer de sa Lluna; del Mercat i del Port i pens que aquesta primera passa que hem fet és molt important, però no tots els comerços tenen la mateixa temporalitat i això és complicat.

- Amb l’augment de visitants, també apareixen els carteristes. Quina solució hi ha?
- Potser fer un grup amb els components de les botigues i Policia i l’Ajuntament i activats per fer una dinàmica molt bona. De fet, ja ens hem avançat i els propis comerciants tenim un grup per avisar-mos si hi ha carteristes. També demanam més vigilància als carrers i potser una campanya de sensibilització en diferents idiomes als clients.

- Per què vau decidir que ara no era el moment de pavimentar el tram de plaça?
- Un tap al carrer de sa Lluna amb la temporada començada no beneficiava a ningú. El que volíem és que la temporada començàs com més aviat millor i tot i no era temporada alta, ja hi havia clients i les necessitàvem, sobretot després de dos anys molt durs. Per això férem arribar a batlia la petició que les obres es posposassin a passat reis.

- Considerau que el petit comerç necessita més suport institucional?
- Sí que ho hem de menester, sempre. Fins ara hem trobat sempre bona predisposició amb l’Ajuntament, però hi ha problemàtiques que queden damunt la taula en el temps: regular el trànsit rodat al carrer de sa Lluna; instal·lar papereres i altres temes que tenim oberts.

- Quin és el client més habitual o que s’acosta més a comprar a les botigues?
- Sobretot els comerços petits tenim una clientela fixa tot l’any i a l’estiu, evidentment, els visitants.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.