Setmanari d'informació local - 138 anys

Deià cobrarà un recàrrec del 50% en l’IBI de les cases desallotjades

S’aplicarà quan es pugui demostrar que estan desocupades permanentment

48275
Sols afectarà els habitatges en sòl urbà.

L’Ajuntament de Deià cobrarà un recàrrec del 50% en l’Impost de Béns Immobles (IBI) als propietaris dels habitatges que estiguin desocupats de manera permanent. Així ho aprovà per unanimitat el darrer ple del municipi que se celebrà el passat dijous dia 16.
La nova normativa que s’ha aprovat inicialment, afecta aquelles edificacions en sòl urbà apte per al seu ús com a habitatge i que estigui desallotjada durant almenys dos anys sense que hi hagi causa justificativa. Tal com s’exposa a l’ordenança, el còmput del termini de dos anys de desocupació s’iniciarà a partir de la data en què l’habitatge estigui a disposició del propietari per a ser ocupat. Serà l’Ajuntament l’entitat encarregada de declarar la desocupació dels habitatges. Precisament en aquest sentit, la Vila té tres mesos a partir que la normativa s’aprovi definitivament per elaborar un llistat municipal d’immobles desocupats amb caràcter permanent.

Excepcions
L’ordenança també inclourà una sèrie de situacions que justificaran poder tenir un habitatge desocupat. En concret són 10: el trasllat fora d’ella per raons laborals; el canvi de domicili a causa d’una situació de dependència; l’abandonament d’habitatge en una zona rural en procés de pèrdua de població; que l’habitatge sigui objecte de litigi judicial pendent de resolució; que l’habitatge hagi de ser rehabilitat; que l’habitatge es destini a allotjament, pensió, hostal o similars, entre altres supòsits.


Val a dir que els propietaris que rebin la notificació del recàrrec podran en el termini de 15 dies, a comptar des de l’endemà de la notificació, formular les al·legacions que estimi oportunes, així com presentar proves que acreditin que l’habitatge no està desocupat. Llavors, d’acord amb les al·legacions i proves aportades el procediment finalitzarà amb la declaració, si és procedent, d’immoble d’ús residencial desocupat amb caràcter permanent.
El batle de Deià, Lluís Apesteguia, explicà durant la sessió plenària que aquest «serà un projecte garantista» que sols sancionarà quan s’hagi pogut demostrar que la desocupació permanent de l’habitatge. La nova normativa entrarà en vigor el pròxim 16 de juliol si no es produeix cap tipus d’al·legació o reclamació.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.