Setmanari d'informació local - 138 anys

La cuina d’autor es consolida a Sóller amb un alt nivell de qualitat

En els darrers anys la cuina de Sóller ha assolit un nivell de qualitat molt elevat i la seva gastronomia és cada vegada més coneguda, de la mà de bons professionals. Així ho han reconegut, per exemple els indicadors internacionals més prestigiosos, com la Guia Michelin o la Repsol que han atorgat diferents guardons a restaurants com Béns d’Avall, dirigit per Benet Vicens, Jaume Vicens i Guillem Méndez.

Els cuiners Kiko Martorell (Ca’n Boqueta), Joan Alemany (Ca’n Karlito) i Pep Lluís Mayol (Barretes) coincideixen en el fet que a Sóller es menja molt bé, que la Vall, i Mallorca en general, té un producte local molt bo i molts bons professionals. Consideren que tot això ha fet que Sóller s’estigui fent un nom dins la gastronomia de Mallorca i sigui conegut fins i tot a escala mundial. Aquest fet repercuteix en l’economia de forma transversal, ja que també s’ha convertit en una bona destinació gastronòmica, que s’afegeix a una destinació turística ja consolidada que ha defugit del turisme de només sol i platja.

Cal remarcar que alguns dels millors cuiners de Sóller, com els esmentats Joan Alemany i Pep Lluís Mayol, van estudiar cuina a l’IES Guillem Colom Casasnovas, mentre que Kiko Martorell es formà a l’IES Juníper Serra. Després, segons expliquen, cada un va anar avançant en la seva carrera professional mitjançant cursos o treballant a restaurants de renom. Joan Alemany va fer pràctiques al restaurant amb tres estrelles Michelin, el Celler de Can Roca (Girona). Això fa que a través d’aquests cuiners, entre d’altres, la cuina d’autor s’hagi introduït dins Sóller. I, pel que es veu, ho ha fet per a quedar.

Els tres professionals consultats estan d’acord que per fer una bona cuina és molt important el producte local per això Martorell afirma que «no fa falta anar a un restaurant per menjar bé, a les cases de Sóller sempre m’han donat molt bé de menjar». El producte de proximitat a més de ser de bona qualitat i fresc «ajuda als pagesos que és un sector que fa molta feina i està molt poc valorada», diu Mayol.

Joan Alemany, cuiner de Ca’n Karlito explica com utilitzar el producte de proximitat «faig servir molta verdura ecològica de l’hortet de Sa Vinyassa, a menys d’un kilòmetre del restaurant, la resta la compram a la Cooperativa. La carn la confiï a la carnisseria de davant, en Toni ‘Càntera’ és el meu seleccionador de carn. «El peix sempre el compram a Pep Mayol que també va cada de matí a triar ell mateix el producte que portarà», apunta. Tots els formatges són d’en Xisco Amorós que també estima la seva feina. A Ca n’Anita, aquí al carrer de sa Lluna sempre ens resolen totes les emergències i descomptant en Pep que el tenim aquí devora tots els altres proveïdors els tenim a una passa. Deixen, per tant, ben patent que a Sóller també s’hi troben excel·lents proveïdors, com els esmentats.

Tots tres s’inspiren de forma molt diferent, però concorden que l’entorn, el territori, la tradició i la cultura són molt importants pels seus plats. També tots afirmen que la temporada i l’època de l’any són molt rellevants per a la seva inspiració. Fins i tot Pep Lluís ‘Barretes’ afirma que ell «es deixa dur molt pel seu estat d’ànim» a l’hora d’elaborar els seus plats.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.