Setmanari d'informació local - 139 anys

El Govern ‘esquivarà’ la Llei que priva cremar

SOLLER. MEDIO AMBIENTE. La mala qualitat de l¿aire obliga l¿Ajuntament a regular la crema de podes. Un estudi assegura que Sóller ha tancat el 2021 amb nivells de contaminació atmosfèrica quasi dues vegades superiors als nivells recomanats per l¿Organització Mundial de la Salut | Aina Borràs

El Govern prepara una normativa per a la regulació de les cremes agrícoles que persegueix ‘esquivar’ la Llei de residus i sòls contaminats per a una economia circular que va aprovar el Ministeri per a la Transició Ecològica el 8 d’abril passat (Llei 7/2022) i que prohibeix de manera general qualsevol tipus de cremes de residus vegetals. La informació sobre aquesta prohibició que va publicar la setmana passada aquest setmanari va tenir un gran ressò i generà debat i polèmica.

Però el Govern no fa comptes aplicar de forma general aquesta prohibició a Balears, ja que s’acollirà a l’excepció que la Llei permet la crema d’aquests residus per motius fitosanitaris. Això sí, la intenció d’iniciar qualsevol crema haurà de ser comunicada prèviament pel particular al Govern. Per això, Agricultura i Medi Ambient estan treballant per activar un registre telemàtic a través del qual la persona que vulgui fer una crema de residus vegetals haurà d’emplenar un formulari i rebrà l’autorització administrativa de manera automàtica, segons han informat des de la Conselleria d’Agricultura.

D’altra banda, es fixarà que si la crema es fa a més de 500 metres d’una massa forestal s’haurà de sol·licitar permís a Agricultura, i si el foc s’inicia a menys de 500 metres d’una massa forestal serà gestionada per la Conselleria de Medi Ambient. El mes d’abril passat, en publicar-se la normativa estatal al BOE, es va generar certa confusió en el sector agrícola. L’alarma va tornar a saltar la setmana passada quan des de l’empresa pública Tragsa es va enviar una comunicació als ajuntaments de l’Illa en nom del departament de Residus del Consell en què recordaven la prohibició de la crema de podes.

La missiva, també enviada a l’Ajuntament de Sóller, recordava que, amb caràcter general, no està permesa la crema de residus vegetals generats a l’entorn agrari o silvícola. «Pel que només es podran cremar en cas de risc de plagues i prèvia autorització corresponent», recordava la nota enviada als ajuntaments.

Quatre dies després, la mateixa empresa va enviar una nova nota de rectificació al·legant que aquest tipus de cremes «no són d’origen domèstic, per la qual cosa no són competència de la gestió de residus del Consell», va avançar la Conselleria insular de Medi Ambient. Per la seva banda, Agricultura sí que va confirmar la seva intenció de llançar un registre telemàtic que eviti nous tràmits als pagesos i persones que facin cremes, ja que la seva prohibició dificultaria la feina.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.