Setmanari d'informació local - 138 anys

La campanya d’oliva verda serà un 50% inferior a la de l’any passat

El preu fixat és de 2,50 euros per quilògrams, vint cèntims més que la temporada anterior

La recollida d’oliva s’ha hagut d’avançar tres setmananes. | MIQUEL A. CAÑELLAS

La previsió de la producció de l’oliva verda que fa la Cooperativa Agrícola de Sóller no és gaire positiva. De fet, l’entitat preveu que enguany es recol·lectin un 50% menys d’olives respecte de l’any passat, la qual cosa afectarà tant a l’oliva de taula com a la producció d’oli de la varietat mallorquina. Així ho afirmà el president de la Cooperativa, Miquel Gual el qual titllà la situació «de dramàtica» en tant que l’any passat s’aconseguiren un total de 24 tones d’oliva, de les quals 14 tones eren per fer «oliva verda de taula». En canvi, aquesta temporada, se n’espera la meitat a causa de la falta de pluges i d’un hivern «que ha estat càlid», assegurà Gual.


L’entitat convocà dimarts una reunió per exposar les normes de la nova campanya i establir el preu de l’oliva de taula als productors. El preu es fixà en 2,50 euros el quilogram, una xifra que ha augmentat en 0,20 euros respecte a la temporada anterior que va ser de 2,30. La pujada del preu del fruit és degut principalment a la manca de producció i a l’augment dels costs de producció «sobretot, en el cas dels olivars, en els adobs», comentà a tècnica agrònoma, Margalida Morey.


Així mateix, la temporada es preveu més curta de l’habitual i s’ha hagut d’anticipar molt. Per això, Morey explica que «es concentrarà en pocs dies, ja que l’oliva madurarà molt ràpidament i tendrem pocs productors que ens oferiran oliva verda».
Les elevades temperatures que es van donant amb els anys i «l’alternança de l’olivera» ha fet minvar la producció d’oliva aquesta campanya, la qual cosa suposa que la Cooperativa no podrà fer front a la demanda del mercat, ja que hauríem «de menester 40 tones i això no serà possible. És lamentable», explicà Gual.


Segons les dades facilitades per l’entitat, a les darreres quatre campanyes la producció ha minvat moltíssim. Des de la temporada descrita com a històrica dels anys 2017-2018 en què es recolliren 100 tones d’oliva, les campanyes següents ha davallat la porducció essent la temporada 2019-2020 la que es recollí més oliva amb 25 tones.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.