Setmanari d'informació local - 138 anys

Sóller no podrà produir oli per mor de la sequera

La falta de pluges i les elevades temperatures del mes de setembre han causat estralls als olivars de la Serra de Tramuntana

SOLLER - TIEMPO DE OLIVAS. Aumenta el cultivo de olivos para autoconsumo en Mallorca. La Cooperativa de Sóller cuenta con seis empleados que día a día trabajan para que el aceite llegue a todas las mesas. | PERE BOTA

La producció d’oli a Sóller està en perill. Les elevades temperatures que suporta l’olivar de la Serra de Tramuntana des de fa mesos i la manca de pluges ha posat en alerta als productors i pagesos que es dediquen a fer oli. A partir d’aquesta conjuntura, la Cooperativa de Sóller ha calculat que si no plou en un termini d’una setmana es perdrà tota la collita d’oliva verda de la varietat mallorquina que hi ha ara a les oliveres.

Així de contundent es mostra el president de l’entitat agrícola, Miquel Gual, qui avança que l’oliva «s’ha pansit a causa de la sequera constant, per tant, si no plou aviat caurà tota».
Per si fos poc, les ventades produïdes els darrers dies han provocat que gran part del fruit caigués de l’arbre a les zones de Sóller on l’oliva encara aguantava bé. A això se li ha d’afegir que «estam al mes de setembre i de dia arribam als 37 graus i a les nits les mínimes són massa altes per a la bona maduració del fruit», explica Gual.

El passat mes de juliol la Cooperativa ja avançà als seus socis que la campanya de recollida de l’oliva verda començaria abans del previst, en concret unes tres setmanes perquè l’oliva havia madurat abans, però «com que no ha plogut a bastament el fruit s’ha deshidratat ràpidament, per tant, perilla la producció d’oli per aquest any», comenta el president. Gual, com ja ha detallat en altres ocasions, titllà la situació de «dramàtica» en tant que s’ha de tenir en compte que la Cooperativa ja augurava una campanya «minsa» amb una producció inferior al 50% de la temporada anterior. A això se li ha d’afegir l’augment dels costos de producció als que han de fer front els pagesos i productors, per tant, podria ser un any amb «gens de producció a Sóller».

Val a dir que les xifres de les darreres campanyes ja pronosticaven una tendència a la baixa quant a la rendibilitat de l’oliva. Des de la campanya 2017-2018 en què es recolliren 100 tones del fruit, la producció ha anat minvant de manera gradual i des de la campanya 2019-2020 en què es registraren 25 tones, no s’ha arribat més aquesta quantitat.

De moment, la Cooperativa Agrícola de Sant Bartomeu no té previst modificar el preu anunciat de 2,50 euros per quilograms als productors d’oliva verda, tal com ja passa en altres localitats de la Península, ja que la producció de les varietats d’oliva arbequina i picual procedents d’explotacions agrícoles adaptades amb reg del Pla i Llevant poden ‘salvar la temporada’ de l’oli elaborat amb Denominació d’Origen de Mallorca.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Xisco Valls, fa dervers d'un any
El canvi climàtic ens farà sofrir molt.
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente