Setmanari d'informació local - 138 anys

Sóller esquiva les restriccions en el consum d’aigua tot i la sequera

L’eficiència en la xarxa, que ha augmentat en un 8%, afavoreix l’aprofitament dels recursos

El Consistori no haurà d’aplicar mesures restrictives en el subministrament d’aigua. | Aina Borràs

El consistori solleric no haurà d’aplicar restriccions en el subministrament d’aigua tot i la manca de pluges que arrossega el municipi des del passat mes de juny gràcies, entre altres motius, al bon rendiment de la xarxa de distribució.
De fet, cal destacar que les pèrdues en les canonades que transporten l’aigua s’han reduït en un 8% en sols dos anys. Si durant el 2020 el rendiment de la xarxa era del 81%, enguany, segons les darreres dades de l’empresa concessionària del servei d’aigua (Aqualia), és del 87,16%. Es tracta d’una xifra prou positiva si es té en compte que el Pla Hidrològic de les Illes Balears (PHIB) demana assolir un 85% d’eficiència per al 2025. En aquest sentit, Sóller ja ha superat aquesta fita després de les diverses reparacions que ha duit a terme Aqualia en els dos darrers anys. A això, se li ha de sumar que quant als recursos hídrics, Sóller és autosuficient, tot i que en plena temporada turística la demanda d’aigua per abastir la xarxa pública es dispara fins prop de 4 milions de litres diaris. Segons han explicat fonts d’Aqualia, durant aquest setembre, el poble consumeix una mitjana de 3.600 metres cúbics d’aigua per dia, 300 menys que durant el mes d’agost.


Per abastir aquest important cabal, la xarxa pública es nodreix de diversos recursos, que actualment encara es troben a nivells més que suficients. Així, el pou municipal de ses Fontanelles aporta en aquests moments 2.700 metres cúbics per dia. De fet, a hores d’ara, la làmina d’aigua del pou es troba a 25 metres de fondària, d’un total de 45 metres de profunditat i, per tant, es troba aproximadament en un terç per davall del seu nivell màxim. Des de l’empresa expliquen que «per a l’època de l’any en què estem i el temps que fa que no plou, és una xifra molt positiva». Per aquest motiu, tot i la sequera, no serà necessari de moment aplicar cap tipus de restricció en el subministrament d’aigua. Els altres dos recursos que nodreixen la xarxa pública són les aigües procedents de l’ullal de Na Lladonera, sa Font Nova, sa Font de cas Patró Lau i, sobretot, del transvasament de Sa Costera. Tot i això, actualment amb el cabal de ses Fontanelles i Na Lladonera que aporta 900 metres cúbics diaris resulta suficient per abastir la xarxa.

Pluges
Per tal que no perilli el bon estat dels recursos hídrics del municipi, és important que plogui en les pròximes setmanes. L’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) preveu precisament, precipitacions al llarg d’aquest cap de setmana i fins al dimecres. La darrera ploguda abans del tancament d’aquesta edició, fou el vespre del dimecres cap al dijous quan l’estació pluviomètrica de Sa Vinyassa registrà 7,7 litres per metre quadrat. Aquests i altres 0,1 litres, han estat les dues úniques precipitacions en tot l’estiu.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.