Setmanari d'informació local - 138 anys

Urbanisme rep més de 100 peticions per posar plaques solars

El buit legal existent ha provocat l’entrada d’una allau de sol·licituds en sols una setmana

L’empresa Fet a Sóller té una instal·lació fotovoltaica a la coberta. | PLOZANO

El departament d’Urbanisme de l’Ajuntament ha rebut aquesta setmana un centenar de peticions per instal·lar plaques solars al municipi. Es tracta d’una quantitat de sol·licituds insòlita que es deu al buit legal que hi ha des de fa set dies a les Illes Balears amb relació a les instal·lacions fotovoltaiques en sòl urbà protegit.


El fet és que el passat dissabte dia 1 d’octubre, el Consell de Mallorca hauria d’haver publicat un guia de criteris estètics i tècnics que regulàs aquestes instal·lacions en coberta, teulada i aparcament d’entorns que compten amb figures de protecció patrimonial o paisatgística. Així ho especificava el Decret Llei aprovat pel Govern Balear que dona ‘llum verda’, de manera general, a les plaques solars per a l’autoconsum. Això no obstant, el Consell no ha publicat aquesta guia en els terminis establerts al Decret Llei, pel que, fins a nou avís, hi ha un buit legal quant a aquest tipus d’instal·lacions. De fet, el document aprovat pel Govern al març, puntualitza que «en cas d’incompliment d’aquest termini prevaldrà el dret d’accedir a l’autoconsum». En aquest sentit, ara els particulars i les empreses que volen implantar un sistema de plaques solars damunt coberta, teulada o aparcament en sòl urbà solleric, gaudeixen, en termes generals, del vistiplau del Govern, que amb el Decret Llei, passa per damunt de qualsevol normativa municipal.
Així, són prop de 100, entre particulars i empreses, les persones que han demanat permís a l’Ajuntament per instal·lar plques solars damunt les cobertes en sòl urbà. Segons ha explicat el regidor d’Urbanisme, Jaume Bestard, en les pròximes setmanes, els tècnics de l’Ajuntament revisaran les sol·licituds, tot i que «anam desbordats de feina», apunta. Davant aquesta situació de buit legal, el regidor ha avançat que «potser haurem de tornar a posar en marxa la redacció d’una ordenança que reguli els criteris per fer aquest tipus d’instal·lacions, ja que potser la guia del Consell no afecti Sóller».


Val a dir que, els tècnics municipals interpreten que la guia del Consell farà referència a nuclis que estiguin declarats com a Bé d’Interès Cultural (BIC) o que estiguin afectats per la declaració de Paisatge Pintoresc. D’aquesta manera, el sòl urbà de Sóller, que no és ni BIC ni està dins el Paisatge Pintoresc, no s’hauria de regir per aquesta normativa que previsiblement s’aprovarà al pròxim Ple del Consell, que està programat pel 13 d’octubre. Això suposaria que l’Ajuntament hauria, per iniciativa pròpia, de regular les instal·lacions de plaques solars damunt les cobertes del sòl urbà.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.