Setmanari d'informació local - 138 anys

Pellet i gasoil, els més cars per combatre el fred dels sollerics

Ambdós productes han duplicat els seus preus i aquests han provocat que disminueixi la seva venda en contra de la llenya o l’electricitat

Els treballadors del Suliar han notat l’alt augment al preu del pellet d’enguany.

Sembla que per fi la calor ja s’acaba i el fred i les primeres pluges que l’acompanyen arriben al nostre municipi tot i que ho facin amb vàries setmanes de retard respecte dels anys passats. Per aquest motiu, els residents de la nostra Vall han començat a adquirir les provisions amb les que poder fer front al fred de l’hivern. En aquest moment però s’han trobat amb la dura realitat d’una excessiva i preocupant pujada dels preus en els subministres.


El greu problema que pateix el nostre planeta referent al canvi climàtic ha provocat que enguany el nostre poble hagi gaudit, o patit, de temperatures altes fins pràcticament mitjans novembre. Aquest fet ha generat que els sollerics no hagin tengut la necessitat d’encendre les seves estufes o aires condicionats fins ara.
No obstant això, el fred comença a arribar i els sollerics ja acudeixen al mercat per comprar les respectives matèries per combratre el fred, algunes d’elles a preu d’or. Els usuaris més previsors ja notaren la pujada dels preus a l’estiu, moment en què decidiren adquirir els diferents productes per estar previnguts.
Així, el pellet i el gasoil s’han convertit en els productes més cars per combatre el fred. Els seus preus s’han duplicat per diversos motius respecte dels de l’any passat i aquest fet provoca que molta gent opti per cercar altres opcions per fer front a l’humit hivern que es viu a Sóller.


Per altra banda, la llenya ha sofert tan sols una mínima pujada en el seu preu, fet que ha generat que la seva venda augmenti i provoqui fins i tot que els venedors acabin els seus propis subministres. Finalment, l’electricitat ha sofert un descens en el seu preu respecte als dels darrers mesos, situant-se al mes d’octubre amb el preu més baix des de l’agost de 2021.
La crisi energètica derivada de la guerra d’Ucraïna que ha afectat els preus de les matèries primeres i els problemes derivats de la pandèmia que van afectar la cadena logística són els principals motius pels que els diferents productes per fer front al fred de l’hivern han patit increments a major o menor escala.

Pellet
El preu del pellet ha pujat moltíssim respecte de l’any passat. Tots els motius comentats anteriorment han provocat que el seu preu s’hagi incrementat quasi el doble. Els sacs de 15 kg es venien a 5,5 euros el passat any al nostre municipi, mentre que enguany el seu preu ha ascendit fins els 9,2 euros.
Un fet curiós, i que fa encara més evident l’excessiva pujada del seu preu, és la gran baixada de l’IVA en la seva venda. L’any passat, el pellet es venia amb un IVA del 21%. Mentre que enguany, el citat IVA s’ha disminuït fins el 5%. No obstant això, aquest fet no ha evitat que molts consumidors de pellet optin enguany per altres opcions més econòmiques com poden ser, per exemple, els aires condicionats.

Gasoil
L’altre producte que ha sofert una preocupant pujada al seu preu, la qual ha provocat una clara disminució en la seva venda a Sóller, és el gasoil. La matèria, igual que el pellet, ha doblat pràcticament el seu preu. Tot i que un dels gasoils gaudeix d’un descompte de 20 cèntims al seu preu total, el preu oficial al nostre territori ha augmentat fins el doble respecte de passat any. Aquesta pujada ha estat provocada bàsicament per la crisi energètica derivada de la guerra d’Ucraïna, la qual ha afectat directament els preus de les matèries primeres.
Els repartidors del producte a la nostra Vall han notat clarament l’augment del preu del gasoil, afirmant que la seva venda ha disminuït respecte de passat any.

Llenya
En contra al pellet i el gasoil, la llenya està sent la matèria més solicitada per a l’actual temporada d’hivern. Tot i que el seu preu hagi augmentat una mica al nostre municipi, dels 240-250 euros/tona del passat any als 250-260 euros/tona d’enguany, la seva venda no ha descendit sinó que, tot el contrari, ha augmentat, apunten alguns proveïdors.
Aquesta mínima pujada del 3%, juntament amb l’augment del preu de les altres matèries, han generat que els venedors de llenya hagin viscut des de l’estiu una de les temporades més beneficioses a nivell de vendes dels darrers anys.
La demanda ha augmentat respecte dels anys passats i aquest fet ha provocat que fins i tot els productors estiguin acabant les seves reserves. Per aquest motiu, els venedors es veuran obligats pròximament a comprar llenya d’olivera procedent de la Península, la qual es de menor qualitat que l’autòctona però que s’haurà de vendre a un preu superior al de l’any passat per l’encariment del transport.

Electricitat
En darrer lloc, cal destacar el descens en el preu de l’electricitat respecte dels darrers mesos. Al mes d’octubre, la factura mitjana elèctrica ha gaudit d’una clara disminució respecte dels mesos passats, situant-se com la factura més baixa des de l’agost del 2021.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.