Setmanari d'informació local - 138 anys

La llei de la Serra preveu agilitzar la restauració dels porxos

Un tècnic del Consell podrà avaluar aquests elements sense estar catalogats

Un porxo tradicional de la Serra de Tramuntana.

La futura Llei de la Serra de Tramuntana, que el Consell presentà dimecres a Valldemossa, preveu agilitzar la restauració dels porxos ubicats als olivars sempre que es pugui demostrar que tenen un valor patrimonial i que estiguin fets amb tècniques originals.
Un tècnic de Patrimoni de la institució insular avaluarà la construcció per confirmar si compleix o no aquests requisits. A més, determinarà si aquesta edificació era usada com a magatzem o habitatge perquè s’utilitzi amb el mateix objectiu.


Aquesta inspecció agilitzarà el procés perquè actualment aquestes propietats han de figurar al catàleg municipal que la majoria d’ajuntaments no tenen perquè suposa un procés costós. Tot i això, encara queda per definir el tràmit que el propietari haurà de fer perquè un tècnic avaluï la seva construcció, segons el director insular de Territori i Paisatge, Miquel Vadell.


La consellera insular de Territori, Maria Antònia Garcies, explicà que aquesta mesura pretén fomentar la conservació del paisatge cultural, pel qual la Serra va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco fa onze anys. La normativa establirà la creació d’una oficina de suport itinerant als municipis que garanteixi que es tramiten i atorguen les subvencions del Consorci Serra de Tramuntana. L’esborrany pretén salvaguardar la tècnica de pedra en sec i les cases de possessió, les quals també formaran part d’un inventari i podran incorporar nous usos.


Durant la presentació a l’auditori del centre Costa Nord (Valldemossa) davant els batles dels municipis de Tramuntana i l’equip de govern, la consellera recordà que la futura llei preveu protegir les oliveres i els olivars centenaris i ampliarà les ajudes a més de 5.000 propietaris incrementant la superfície de les principals figures de protecció patrimonial i ambiental que corresponen a l’àmbit declarat per la UNESCO. A més, la futura limitarà el nombre de ral·lis a les carreteres de la Serra.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.