Setmanari Sóller

Setmanari d'informació local - 138 anys

Campanya per promoure el vot entre la població estrangera

Les darreres xifres apunten que només un de cada sis estrangers residents a Sóller va dipositar la papereta a les urnes el 2019

Els cartells ja pengen als llocs més visibles del centre de Sóller. | Irene Cabrer

Nova campanya per fomentar el vot de la població estrangera resident a Sóller. Baix el lema «La teva veu compta» i amb l’objectiu d’incrementar la participació entre aquest col·lectiu, l’agrupació UEP! Sóller Matters ha posat en marxa una iniciativa per promoure el vot dels estrangers a les properes eleccions municipals del 28 de maig. Una de les principals causes de no acudir a votar és que molts estrangers ignoren que s’han d’inscriure en el cens electoral al gener si pretenen votar al maig, per tant, «no n’hi ha prou amb estar empadronat», comenta un dels impulsors de la campanya, Barry Byrne.


Aquest desconeixement i la burocràcia que han de fer els interessats en participar en els comicis «segurament són els motius pels quals un de cada sis estrangers residents a Sóller que tenia dret a vot no ho va fer durant el 2019», explica Byrne, per tant, davant aquestes xifres que considera «baixes», vol fomentar la inscripció i la participació d’un grup que a Sóller congrega 2.372 persones, segons les dades de l’Institut d’Estadística de les Illes Balears. D’aquestes, 1.119 persones procedeixen de països que se’ls permet votar en les eleccions per elegir els representants a l’Ajuntament de Sóller, però «tant sols un entre un 15% i un 16% ho va fer el 2019, perquè molts d’ells no s’assabentaren a temps de quan s’havien d’inscriure», explicà Byrne. El nombre d’inscrits, segons el col·lectiu, podria davallar a causa del Brexit, ja que suposa que els britànics hagin de tornar a fer el tràmit tot i haver participat a les eleccions de fa quatre anys.
D’aquesta manera, des del col·lectiu UEP! Sóller Matters que aglutina a més de 700 persones a través de les xarxes socials, ha posat a l’abast dels interessats una web i ha distribuït uns cartells per la localitat que mitjançant un codi QR es pot accedir a la informació necessària per formar part de la llista que posteriorment permetrà la participació als comicis de 2023.


Val a dir que la campanya s’inicia ara perquè des d’aquest grup format per estrangers residents han comprovat que en l’anterior legislatura «la gent que podia votar a Sóller se va entèmer massa tard que podia participar en unes eleccions locals», explica l’impulsor. Per evitar de nou que això passi, s’han mobilitzat perquè el tràmit per inscriure’s a la llista de persones autoritzades per votar finalitza el 15 de gener pels extracomunitaris i el 30 de gener pels comunitaris.
Tal com marca la legislació vigent, per als propers comicis poden participar a les persones enregistrades com a ciutadans de la Unió Europea si estan inclosos en el cens electoral.
D’altra banda, altres estrangers procedents de països com Bolívia, Cabo Verde, Xile, Colòmbia, Corea, Equador, Islàndia, Noruega, Nova Zelanda, Paraguai, Perú, Regne Unit, Trinidad i Tobago tenen un acord amb l’Estat espanyol, per tant, poden també fer el tràmit que els permetrà exercir el dret a vot a les municipals.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.