Setmanari d'informació local - 138 anys

Una trobada per ‘salvar’ el romaní de Son Aleix i aprendre a aprofitar-lo

Un grup de gent participa en una diada a l’olivar on aquest arbust aromàtic prolifera tant que arriba a dificultar la labor agrícola

48723

Un grup de voluntaris ha participat aquest dijous en una activitat ambiental regenerativa celebrada en un conegut olivar de la Vall, Son Aleix, un petit racó ple de pau propietat d’Aleix Vallespir. L’objectiu d’aquesta trobada ambiental era en aquest cas una mica singular: ‘salvar’ el màxim possible de plantes de romaní que prolifera de forma excepcional en aquesta finca i a la vegada aprendre a utilitzar aquesta espècie silvestre que té una gran quantitat d’usos possibles, que van des dels culinaris, als cosmètics i medicinals, entre d’altres.


El fet és que en aquest olivar, el romaní ha arribat a proliferar tant que ha arribat a impedir o a dificultar les labors del camp, especialment la collita de l’oliva. Tot i que la solució era llaurar tot l’olivar i arrabassar d’arrel gran part dels arbusts, va sorgir la idea de fer una diada per recollir plantes, i trasplantar les màximes possibles. Una trentena de voluntaris molt sensibilitzats pel medi ambient i la natura passaren allà el dia duent a terme aquesta activitat. A la vegada van poder conèixer com s’elabora l’oli essencial de romaní, una activitat paral·lela que va ser explicada per Joan Cànaves, que instal·là allà mateix el seu alambí per fer-ne extracte.


Antoni Font, el conegut ‘barranquer’ que sempre es posa al capdavant d’aquestes iniciatives, va ser un dels organitzadors de la trobada, que reuní alguns dels sollerics que freqüenten aquestes activitats i que, ara per ara, no estan constituïts formalment en associació. En aquesta ocasió es va comptar amb la presència de la coneguda emprenedora Katja Wöhr, cofundadora de Dos Alquemistas, una empresa que té com a objectiu l’aprofitament de les fulles de l’olivera procedents de la poda. La iniciativa ha tengut un gran èxit entre els amants dels productes naturals.
Cal recordar que Wöhr juntament amb Sabine Kersten, també impulsaren a Mallorca l’anomenada Flor de Sal des Trenc, la marca d’un producte de gran èxit entre els que tenen com a bandera l’aprofitament respectuós i sostenible dels recursos més propers.
En aquest cas el romaní ‘salvat’ a Son Aleix s’escamparà cap a altres indrets de Sóller.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.