Setmanari d'informació local - 138 anys

Sóller incorpora un arxiu del so i de la imatge al seu fons

La setmana passada s’enregistraren les primeres entrevistes

Una de les entrevistes realitzada a les instal·lacions de les Escolàpies. | Guillem Det

L’Arxiu municipal comptarà amb nou material digital que formarà part del seu fons. A partir dels diners del romanent, es va habilitar una partida per crear un arxiu del so i de la imatge de Sóller que comptarà amb entrevistes i gravacions realitzades a partir d’aquest mes i també amb la recuperació de gravacions antigues que es passaran amb format digital.


Les primeres entrevistes s’iniciaren la setmana passada ja a les instal·lacions de les Escolàpies a persones que han format part d’alguna entitat sollerica o han estat un referent a Sóller. De moment, es començarà per unes quinze entrevistes, però la intenció del departament és anar incorporant nou material amb la voluntat que el fons augmenti amb el temps. A més, dins el projecte s’incorporaran també les més de 14.000 imatges i les 105 gravacions de persones de diferents àmbits com l’emigració, les fàbriques, les indústries, la taronja que estaven en cintes de casset. Per una banda, aquestes cintes es passaran a un format digital i, per altra banda, s’afegiran les noves gravacions. D’aquesta manera els investigadors tendran accés a testimonis que han destacat dins els esports, l’economia, la cultura, la indústria, l’àmbit social o educatiu.


La resta, més de 160 entrevistes i vídeos en format digital també de temes diversos de Sóller amb les que ja comptava l’arxiu realitzades en temps passat i enregistrades en format MP4 com per exemple, conferències sobretot de temes d’història, es recopilarà per catalogar-lo i incorporar-lo en aquest arxiu i posar a disposició dels investigadors.


L’objectiu del projecte és donar una millor conservació al material i, quan el nou arxiu estigui operatiu, s’habilitarà un espai pels investigadors perquè els documents sonors es puguin escoltar i puguin ser utilitzats pels investigadors o persones interessades en els temes enregistrats.

El projecte vol donar valor a la història del municipi perquè quedi per als futurs investigadors. D’altra banda, la iniciativa preveu incloure enregistraments també d’entitats com els escoltes i de persones que encara són vives i, per tant, el seu testimoni pot aportar informació valuosa i important per als estudiosos.


Val a dir que dins aquest fons de l’arxiu falten comptabilitzar totes les fotografies i postals que es conserven en paper i que s’aniran escanejant per ampliar el fons del so i de la imatge.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.