Setmanari d'informació local - 138 anys

Els lloguers dels locals comercials s’enfilen a màxims històrics

La manca d’oferta i la forta demanda encareixen el preu que a Sóller poden arribar fins als 11.000 euros mensuals

El carrer de sa Lluna i plaça és on hi ha els lloguers més alts.

Els lloguers dels locals comercials de Sóller i el Port s’enfilen a màxims històrics. La gran demanda existent per trobar un espai on obrir un negoci i la manca d’oferta per llogar un local han encarit i molt el preu dels establiments al municipi, fins al punt que es pot arribar a pagar fins a 11.000 euros mensuals per una botiga. Això suposa un greu problema a la localitat, sobretot perquè frena moltes aspiracions d’obrir botigues especialitzades o més conegudes per formar part del que es coneix com a petit comerç i en benefici de les franquícies, les quals tenen més facilitats per afrontar uns arrendaments tan elevats.


Tot i això, el preu de lloguer varia en funció de la ubicació del local. Segons les dades facilitades pel sector immobiliari local, al Port ja no hi ha locals lliures per llogar aquesta temporada, mentre que a Sóller, els que queden «se’ls rifen», comenten. Ara mateix, l’àrea més demandada per obrir un comerç o negoci és el carrer de sa Lluna, on l’arrendament dels establiments oscil·len entre els 2.000 i els 7.000 euros mensuals, en funció de la ubicació i l’altura del carrer, essent els locals més cars els situats més a prop de la plaça. No obstant això, els carrers adjacents a la principal via comercial, com són el carrer d’en Serra o el carrer Victòria «ja es paguen fins a 1.000 euros mensuals per un negoci», afirmen. Així, la majoria d’emprenedors busquen obrir un local «al carrer de sa Lluna, on la petició per aconseguir un espai s’ha disparat. Qui té un local ara mateix en propietat en aquest carrer té un llogater assegurat a causa de la gran afluència de gent que circula per aquesta via», segons afirmen des del sector immobiliari. Aconseguir un local en aquest carrer s’ha convertit en una «cacera ben igual que un local a plaça, on es paguen xifres d’entre 6.000 i 7.000 euros, com a mínim», apunten. De totes maneres, gairebé tots els locals de plaça són locals preparats per obrir bars i restaurants en detriment de les botigues que es concentren més al carrer de sa Lluna i cap al carrer de Bauzá i Rectoria, aquests darrers amb uns lloguers clarament més baixos. També són més assequibles els establiments situats ja al carrer de sa Mar o a l’Horta, on els arrendataris paguen uns 750 euros per un negoci.


Quant a la zona del Port, segons apunta el sector immobiliari «la gent fa cua per trobar un local a la zona costanera», asseguren. En aquest sentit, els lloguers a la primera línia situats al passeig marítim arriben als 11.000 euros i en el cas dels locals situats en vies secundàries es pot demanar uns 1.500 euros mensuals per negocis que gairebé «funcionen només en temporada alta». Fins i tot hi ha casos en què «es paga un import sense tenir obert el local de cara al públic» amb l’objectiu de reservar l’espai.

Tipus de negocis
Les immobiliàries subratllen que sobretot la demanda se centra majoritàriament a Sóller en cercar una ubicació per obrir un establiment enfocat a la restauració, però també destaquen les sol·licituds per obrir forns i pastisseries. Aquestes dades van en detriment de la implantació d’altres tipus de negocis o botigues, que «pel tipus de producte que ofereixen és més complicat fer front als preus que ara mateix té el mercat». Tampoc tenen tanta sortida els lloguers de locals destinats a oficina o despatxos, situats sobretot en pisos on el lloguer mitjà se situa als 500 euros mensuals, depenent dels metres quadrats que té l’espai. Així, a partir de les dades facilitades pel portal Idealista, el preu mitjà del metre quadrat a Balears se situà als 14,5 euros al març. Es tracta d’una pujada d’un 19,7% més respecte del mateix mes de 2022 i d’un 3,4% més respecte del mes anterior. Aquestes xifres corroboren la tendència a l’alça dels preus del lloguer per un local comercial, els quals «han augmentat en la mateixa mesura que el preu de l’habitatge», afirmen.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.