Setmanari d'informació local - 138 anys

Els veïnats de Santa Catalina clamen un SOS

Els residents d’aquesta zona del Port i d’altres punts denuncien la gentrificació que pateixen i conviden els sollerics a unir-s’hi

Des de dimecres les pancartes amb el lema «SOS veïnats» pengen de les balconades d’algunes de les cases de Santa Catalina. | Jaume Quirós

Els veïnats de la barriada marinera de Santa Catalina clamen un SOS per la supervivència de la zona. D’ençà de dimecres, els residents d’aquesta àrea del Port començaren a penjar pancartes a les balconades i façanes per denunciar el procés de gentrificació que pateixen des de fa molt de temps. Amb el lema «SOS Veïnats» han iniciat una campanya a títol individual que volen fer extensiva a la resta de sollerics que «es troben en la mateixa situació en altres punts de Sóller», argumenta un dels afectats. L’objectiu que pretenen els residents amb aquest missatge és reivindicar que es faci complir la normativa «de renous i d’ocupació de via pública, en tant que això afecta el descans dels que vivim aquí».


Per part dels veïnats remarquen que no «estan en contra del turisme ni molt manco del que s’allotja a la planta hotelera», si no més bé exigeixen poder tornar a viure a una zona tranquil·la a «on els habitatges destinats a lloguer vacacional superen als residencials i els carrers estan ocupats per terrasses». Tot i que queden moltes pancartes per penjar, els veïnats asseguren que n’han comanat unes desenes que s’aniran penjant progressivament sobretot a la primera línia del Port, però també n’han reservat a altres indrets que «pateixen els problemes de convivència i de renous associats a l’augment de negocis, com és el carrer de Jaume Torrens o l’Avinguda Antoni Montis».
Cal recordar que no és la primera vegada que els veïnats pengen missatges reivindicatius a les seves balconades. El 2021 hi hagué una protesta similar i penjaren llençols amb el mateix missatge d’ara. La difícil convivència entre l’oci, l’empresa i el descans dels residents ha desencadenat la protesta que s’agreuja dia a dia «amb l’augment de més negocis, més afluència de gent i sucoses ofertes perquè deixem ca nostra».

Oferta de compra
Alguns veïnats asseguren que han rebut «autèntiques barbaritats per partir de ca nostra». Per un immoble a Santa Catalina de 140 metres quadrats han arribat a oferir més d’un milió d’euros i per un altre de 90 metres quadrats i en mal estat «volien pagar 750.000 euros». Segons els afectats, tot i que són ofertes sucoses, «no compensa vendre, perquè llavors no podríem comprar un habitatge amb bon estat i a una zona tranquil·la en tot Sóller». Asseguren, que la problemàtica és la saturació de l’habitatge vacacional que ha «fet pujar els preus no assumibles per a la majoria de nosaltres».
Aprofitant els dies de campanya electoral, els veïnats asseguren que faran arribar les seves queixes a tots els candidats a presidir l’Ajuntament, «ja que entenem que el sector serveis és el principal motor de Sóller, però demanen que es gestioni, es reguli i sobretot que es facin complir les ordenances de renous en horari nocturn i que es revisin les llicències expedides als negocis».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.