Setmanari Sóller

Setmanari d'informació local - 138 anys

Un estudi preveu més del doble de nits càlides pel canvi climàtic

L'estudi científic indica que passaran de 53 a 128 nits tropicals

El canvi climàtic es fa de cada vegada més evident i Sóller no n’és una excepció. Segons un estudi científic realitzat a partir de diferents models que treballen per fer front al canvi climàtic a escala global, Sóller passarà a tenir d’ara fins a l’any 2100 més del doble de nits càlides. Una nit càlida és aquella que supera els 20 graus centígrads, per tant, segons les xifres aportades pel visor d’escenaris del canvi climàtic elaborat pel Ministeri de Transició Ecològica i repte Democràtic indica que la Vall passa de tenir una projecció de 53 nits càlides a 128 en tan sols 77 anys de diferència.

L’organisme de recerca està format per centres d’investigació mundial i també de l’estat espanyol entre els quals s’hi troben el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC); la Fundació Biodiversitat o l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET). Tot apunta, segons aquests organismes, a què hi ha una acceleració d’aquest canvi «més ràpid del que s’havia previst inicialment», confirma el doctor en Geografia Humana i professor de la UIB, Iván Murray. Aquestes darreres setmanes d’estiu i ja durant el passat es caracteritzà per les contínues onades de calor i per una temperatura més elevada del que és habitual, tot i ser el juliol i agost. Així, si les dades del visor es confirmen, les onades de calor passaran de 20 a 53 dies en un estiu «amb la qual cosa ens situarem amb unes temperatures semblants a les del Caire, per exemple», comentà Murray.

De la mateixa gràfica es desprèn que la mitjana de la temperatura màxima extrema se situarà per damunt dels 38 graus centígrads, mentre que fins ara s’ha situat entorn dels 36 graus.

Aquesta tendència, segons la comunitat científica, ja no és reversible i Sóller «canviarà radicalment en els pròxims 50 anys arribant una situació que s’assemblarà més a l’escenari viscut durant la pandèmia: una crisi econòmica i social», afegí Murray.

Els estius d’ara «seran els més frescs que viurem»

Tal com indica la projecció de temperatures, els estius que passam en l’actualitat «seran els més frescs que viurem», assegura Murray. La situació de calor passarà de «dramàtica a perillosa i això provocarà segurament un procés migratori cap a zones més confortables del nord i que els turistes bisquin zones més confortables».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.