Setmanari d'informació local - 138 anys

La Cooperativa pagarà la garrova a 37 cèntims

Una xifra que representa una caiguda del 75% respecte del preu mitjà assolit per aquest fruit sec a Camp Mallorquí durant el 2022

El valor econòmic de la garrova ha complert les males previsions del sector, presentant per a la present temporada una més que pronunciada caiguda en comparació a les dues campanyes anteriors. El passat dimarts la Cooperativa Agrícola de Sant Bartomeu fixà el preu d’aquest fruit en 37 cèntims el quilogram per als socis de l’entitat. Una xifra que, en el cas dels agricultors que no estiguin associats a la cooperativa, davalla fins als 31 cèntims el quilo. I, d’aquesta manera, quedà enrere el màxim de 2,7 euros que assolí el mateix producte al llarg dels cursos anteriors. Així com passaren a formar part de la història els 1,5 euros de mitjana que, durant el darrer exercici, pagà Camp Mallorquí pel quilògram de garrova.
El president d’ambdues cooperatives, Miquel Gual, explicà que els valors establerts per aquest fruit vénen marcats de manera determinant pel dràstic descens en la demanda internacional del producte. Segons assenyalà Gual, «davant l’augment dels preus en les darreres temporades, les grans corporacions alimentàries han substituït la goma de garroví per altres elements espessidors». I aquest factor se suma a l’abundant collita prevista per aquesta temporada i a l’elevat excedent de garrova del 2022 que no s’aconseguí vendre.


Val a dir que els imports dictats per la cooperativa sollerica s’ubiquen un escaló per sota dels estipulats pel Camp Mallorquí. En el cas de l’entitat illenca, el quilo de garrova se situa en 41 cèntims pels socis, detenint-se sobre els 36 cèntims el quilogram per a la resta de pagesos. Una apreciable diferència que s’explica perquè les garroves de la Serra de Tramuntana, habitualment destinades a l’alimentació d’animals, estan constituïdes per una major quantitat de polpa i, així, el seu rendiment és inferior.
Davant aquesta situació, Miquel Gual recordà com, durant les dues últimes temporades, els productors de garrova havien obtingut una gran rendibilitat. «El valor de les campanyes anteriors havia sigut anormalment elevat, i sabíem que en algun moment aquest s’hauria de regularitzar», assegurà Gual. I afegí, «tanmateix, el descens dels preus presentat enguany només representa un retorn a la normalitat de la garrova». Des de l’Associació de Trossejadors de garrova, la presidenta Juana María Verger alertà que, a causa dels baixos preus, una part de la garrova podria quedar sense recollir. En canvi, Miquel Gual es mostrà confiat sobre la viabilitat d’aquesta campanya. «L’única despesa que comporta la garrova, a diferència de l’oliva o la taronja, és la seva recollida», argumentà. Un factor sobre el qual, en paraules del president de Camp Mallorquí, «el treball dels agricultors comença a ser viable a partir dels 25 cèntims».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.