Setmanari d'informació local - 139 anys

Descendències familiars que fan gaudir els infants

Els firaires s’encarreguen durant aquests dies d’oferir les tradicionals atraccions i menjars que fan que dins el municipi es respiri l’ambient festiu de Sant Bartomeu

La gran majoria dels actuals firaires han adquirit els negocis per descendència familiar. | Martí Morell

Sóller es troba durant aquests dies immers de ple en les seves festes de Sant Bartomeu. Com no podia ser d’altra manera, els firaires s’han apropat al municipi per tal d’oferir una gran varietat d’atraccions i menjars que provoquen que dins el municipi es respiri l’ambient festiu referent a les festivitats de la Vall. Els cavallets, llits elàstics, llepolies i xurros, entre d’altres, fan gaudir durant aquests dies als infants del municipi i a les seves famílies.

El tradicional ofici dels firaires suposa viure en un constant desplaçament per tal d’acudir a la infinita llista de festes que s’organitzen anualment tant a les Balears com a Espanya. La majoria dels responsables que durant aquests dies estan instal·lats a Sóller, fan la seva ruta tan sols per les Illes Balears.

Per altra banda, cal relacionar el citat ofici amb una tradició familiar. Gran part dels actuals firaires, els quals han dedicat tota la seva vida a l’ofici, han adquirit els respectius negocis per descendència familiar. En alguns dels casos, han estat més de dues les generacions familiars implicades en una mateixa atracció, per exemple. El dimarts capvespre arribà un dels moments més esperats pels infants de la Vall. El pàrquing de les Teixidores acollí l’obertura de les atraccions i de les aturades de menjar instaurades a la zona. Per aquest motiu, els responsables hagueren de fer front a una dura jornada de muntatge durant tot el dimarts.

En aquest reportatge hem conegut a alguns dels firaires que durant aquests dies umplen i donen vida als carrers del municipi, per tal de saber una mica més sobre la seva història i també sobre la seva llarga, en la majoria dels casos, vinculació amb les festes de Sant Bartomeu.

Carlos Braga és el propietari del castell inflable de ‘Mario Bros’ que està instal·lat a Teixidores durant aquests dies. El protagonista, sobre el temps que fa que es dedica a la professió, explica que «fa entre 25 i 30 anys que em dedic a la professió, és a dir, tota la vida. També són aquests els anys que fa que venc a muntar l’atracció a Sóller». Braga continua contant que «els meus pares ja es dedicaven a les atraccions i, per tant, el negoci m’ha vengut per descendència familiar». Finalment, sobre l’organització de les festes, opina que «estam contents amb l’organització, sempre tenim un dia sencer per muntar-ho tot, i la veritat és que ens és suficient».

Per altra banda, José Barranco és el propietari de l’hamburgueseria ‘Mesón Barranco’. El protagonista explica que «fa tota la vida que em dedic a la professió i, concretament a Sóller, fa 47 o 48 anys que venc a les festes». Barranco manifesta que «abans de muntar aquí, l’hamburgueseria i les atraccions les posàvem a Cetre. Crec que el canvi va ser positiu, ja que aquí tenim més espai». Sobre la ruta que realitza anualment, explica que «nosaltres tan sols ens movem per les Illes Balears, a la Península no hi anam». Conclou contant que «als firaires antics ens respecten molt a Sóller. Supòs que si n’entren de nous, els ubicaran en un altre lloc proper, però a nosaltres ens mantindran la ubicació».

Eustasio és l’encarregat de l’aturada de pistoles de tir, que és propietat d’Antònia Augusta. Explica que «fa molts anys el meu pare ja venia com a firaire a les festes d’aquí, quan jo encara no havia ni nascut. Ara, ja fa 20 anys que soc jo qui es dedica a la professió i munt l’aturada a Sóller».

Finalment, Elena s’encarrega de l’aturada de llepolies, creps i juguetes de Teixidores. Conta que «quan era petita venia aquí a acompanyar els meus pares, i ara ja em toca a mi ocupar-me del negoci». «El temps per muntar ens basta, ens donen un dia sencer».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.