Setmanari d'informació local - 139 anys

«Feim unes festes per a la gent del poble»

Tomeu és regidor de Cultura i Festes per primera vegada i enguany encara les festes com un repte. | Paco Grancha

Tomeu Bisbal Busquets (Fornalutx, 1966) viurà les festes del seu poble, Fornalutx, com a regidor de Cultura i Festes per primera vegada. A l’entrevista parla, entre d’altres, dels objectius que s’ha plantejat per a aquests quatre anys.

- A part de regidor, a què us dedicau?
- Doncs estic a una constructora i ens encarregam, entre d’altres, de dur el manteniment de les vies del tren. Soc el cap de manteniment de totes les vies del tren i tramvia de Sóller.

- És la primera vegada que sou regidor? Havíeu estat abans dins l’Ajuntament?
- Sí, és la primera vegada que soc regidor. Durant la passada legislatura ja havia estat dins la llista d’Independents de Fornalutx, però no havia entrat com a regidor, m’estimava més estar a un segon pla. Però aquesta vegada sí que m’ha tocat entrar, i estic amb moltes ganes de fer feina pel poble. En Xisco Marroig, el batle, em va demanar que l’ajudés durant aquests quatre anys, i així ho faré.

- Sobre les festes de Fornalutx que comencen avui, us ha duit molta feina organitzar-les?
- Sí, ens ha duit molta feina a tots. Crec que ha duit més feina que altres anys, perquè hem volgut organitzar unes festes per al poble. Volem que siguin més centralitzades al nucli del poble, és a dir, a la Plaça. Ja no farem aquelles grans festes a la Rutlana, perquè no volem que hi hagi tant de ‘bum’ de gent. Farem coses pels joves i pels més grans. Ens hem adonat que aquestes festes de tanta gent ens duen problemes a la llarga.

- Quins són els principals actes que hi haurà durant aquestes festes? Hi ha novetats respecte dels altres anys?
- No hi ha gaire novetats, els actes principals són com els de sempre. Avui hi ha el carnaval d’estiu el vespre, després també hi ha una gimcana. Com a novetat, sí que cal destacar que demà organitzam la primera Nit de l’Art a Fornalutx. Creim que serà un èxit, hi haurà bastants d’artistes. També hi haurà una carrera popular. Tots aquests actes els feim abans de festes, per tal de no carregar tant els dies durant la pròxima setmana, que és vertaderament la de les festes. El plat principal de les festes serà el Bou, que és el pròxim dijous. Farem la baixada del bou, amb un bou manso, perquè avui en dia no ens deixen fer altra cosa. Després, el divendres serà la revetlla per la gent major i el dissabte per als joves. Les festes acabaran diumenge vespre amb un sopar a la fresca, que anirà acompanyat d’una mica de show i d’uns glosadors.

- Trobau que seran unes festes completes? O us ha quedat algun acte pendent?
- Ens ha quedat alguna cosa fora del programa que ens hagués agradat fer. Però el pressupost és el que tenim, tampoc volem gastar una animalada de doblers. Demanam al Consell que ens ajudi amb els teatres i altres activitats que organitza, perquè ens surt millor de preu. De totes maneres, les festes són ben completes, la gent gaudirà amb elles.

- Teniu ganes d’afrontar les festes del vostre poble com a regidor per primera vegada? Què significa per a vostè?
- És un repte molt important per a mi, esperem que surti bé. És una cosa que no havia fet mai, però la veritat que l’agaf amb moltes ganes. Ja havia estat organitzant les festes ajudant a en Felip Reynés, l’antic regidor de Cultura i Festes. Però enguany és la primera vegada que les encar com a regidor, esper que la gent quedi satisfeta.

- Com està actualment tot el tema del Bou? Continuau havent de fer front a moltes problemàtiques?
- En principi ara no ens posen tantes restriccions, el Govern que hi ha ara ens posa menys problemes que el que hi havia hagut els darrers anys. Nosaltres al Bou mai li hem fet malfraig, el que volem és que la gent gaudeixi. No volem perdre la tradició, fa molts anys que se celebra el Bou, i pensam que seria una llàstima que es deixés de fer. La gent es queixa que ara tan sols és una passejada, però fer una correguda o un tancament ara mateix és impossible, un poble petit com és Fornalutx no ho pot assolir, ni per temes organitzatius ni econòmics. Sabem que a molta gent no els agrada, nosaltres respectam a tothom, cada persona té els seus pensaments, i els respectam. Una cosa que no entenc és perquè aquí ens posen restriccions i a la Península s’organitzen cada setmana bous sense que hagin de fer front a problemes.

- Com a nou regidor, quins objectius us heu plantejat per a aquesta legislatura?
- La meva idea és donar una empenta al Museu de Can Xoroi. Ara passarem l’Ajuntament cap a Can Xoroi si tot va bé. I després hem de reubicar tot el Museu de Can Xoroi. I amb n’Aina, que és l’encarregada del Museu, mirarem de donar-li una empenta per donar-li més protagonisme al Museu. Esperem també poder comptar amb l’ajuda del Govern. També volem fer una Biblioteca nova, perquè la que tenim actualment no s’ajusta a la normativa. Volem que hi hagi una biblioteca per als al·lots petits i una per als grans. Per això, el que volem fer ara quan renovem l’Ajuntament, serà també fer una biblioteca en condicions. Intentaríem adaptar també una sala amb ordinadors per tal que els joves o qui ho necessités hi pugui acudir per emprar-los i fer les seves feines. Aquests són alguns dels reptes que tenim per ara, veurem també si aconseguim finançament.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.