Setmanari Sóller

Setmanari d'informació local - 138 anys

El Consell detecta un total de 1.268 places turístiques il·legals a la Vall

Es tracta de 244 habitatges situats als municipis de Sóller, Deia, Fornalutx i Escorca

52869
El Consell vol posar fre al lloguer vacacional irregular. | M.M.

Els pobles de la Vall no són aliens al lloguer vacacional il·legal. El departament de Turisme del Consell ha localitzat un total de 30.292 places turístiques de lloguer irregular a Mallorca. D’aquestes, 1.268 estan repartides entre els municipis de Sóller; Deià; Fornalutx i Escorca. Això correspon a un total de 244 habitatges destinats a lloguer turístic que s’ofereixen mitjançant portals web sense estar donats d’alta per desenvolupar aquesta activitat. Si bé es tracta d’un llistat preliminar, des del Consell apunten que la xifra podria augmentar en tant que el departament té previst actualitzar el llistat cada mes.

Per municipis, el llistat que maneja actualment el departament de Turisme ha detectat a Sóller 885 places oferides de manera il·legal que corresponen a 174 habitatges anunciats a les diferents plataformes en línia. Crida encara més l’atenció els pobles més petits de la Serra. Pel que fa a Deià, s’han localitzat 172 places il·legals que es distribueixen en 33 habitatges i a Fornalutx, per exemple, s’han comptabilitzat 155 places repartides en 28 immobles que ofereixen un lloguer vacacional sense llicència. Finalment, Escorca compta amb 56 places turístiques no autoritzades que corresponen a 9 habitatges.

El recull d’aquestes dades ha estat possible gràcies a un procés d’extracció de continguts i dades de llocs web fet pel departament de Turisme que ha permès obtenir el primer llistat d’immobles «de potencials infractors», assegurà el president del Consell, Llorenç Galmés. Aquesta eina ha facilitat la feina als inspectors, que començaran a tramitar els expedients sancionadors als establiments que no compleixen la norma. Per això, Turisme ampliarà nou places més d’inspector per agilitzar-ne els expedients oberts.

Pla contra la il·legalitat

El pla d’acció contra l’oferta il·legal girarà entorn de quatre eixos. Per triangular al màxim la informació, Turisme creurà dades amb el Govern i amb l’Agència Tributària per a detectar possibles pagaments d’ecotaxa en habitatges sense llicència, i viceversa, el que permetrà detectar activitat il·legal en determinats immobles. En segon lloc, s’anirà actualitzant el llistat per facilitar els llocs concrets als inspectors. Un tercer eix consistirà a creuar les dades amb l’àrea d’urbanisme dels ajuntaments perquè suposa una falta turística, fiscal però també urbanística. La darrera serà obtenir el compromís de les plataformes comercialitzadores perquè eliminin de les seves pàgines tota l’oferta il·legal que puguin tenir allotjada.

Fins al setembre de 2023 s’han cobrat 136 sancions imposades per un import total d’1,79 milions d’euros.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.