Setmanari d'informació local - 138 anys

Detectat el primer cas de Xylella Pauca de les oliveres

Agricultura ha trobat sis casos positius a Sencelles a ullastres

Nou revés per al sector primari de Mallorca. La Conselleria d’Agricultura va confirmar ahir que s’ha detectat a Sencelles el primer cas de Xylella Pauca, una subespècie del temut bacteri que ha estat la responsable de la tala de milers d’oliveres a Itàlia i Còrsega. Fins ara, a Mallorca les infeccions per Xylella es devien a la subespècie fastigosa i multiplex que en aquests vuit anys han afectat ametllers i vinyes.
Davant d’aquesta nova situació, Agricultura ha alertat tant el Ministeri i la Unió Europea i ha posat en marxa un pla de contenció per frenar-ne la possible propagació. De moment, només s’han detectat set casos positius, sis en ullastres i un baladre en un radi de tres quilòmetres, tots entorn uydel cementiri de Sencelles, per la qual cosa no hi ha cap positiu en oliveres. Tot i això, Agricultura eleva el nivell de control i realitzarà prospeccions més concretes per evitar la propagació.
El conseller d’Agricultura, Joan Simonet, juntament amb el director general d’Agricultura, Fernando Fernández, anunciaren ahir aquest nou pla de contenció i actuació on es faran mostrejos massius a les plantes i arbres susceptibles de contraure Xylella en un radi de 50 metres on s’ha detectat un positiu. Tots els casos positius seran arrencats.

Els set casos donats a conèixer ahir dijous de Xylella Pauca corresponen a la varietat genètica ST53, diferent de la detectada a Eivissa i més agressiva amb els oliverars.
L’objectiu, va destacar ahir Fernando Fernández, «és frenar l’avenç tant a l’oliverar tradicional com al productiu», per la qual cosa primer s’haurà d’estudiar quin és el grau de penetració a l’illa. «Per això el pla d’acció estableix tant vigilància com plans control dels vectors, fet que suposa un salt qualitatiu als quals s’estava aplicant fins ara amb un pla més específic», va recordar Fernández. El pròxim 16 de febrer es durà a terme una reunió del grup de direcció i coordinació de la Xylella.

Miquel Gual, preocupat de que arribi a la Serra

Preocupació també des de la Denominació d’Origen Oliva de Mallorca. El seu president, Miquel Gual, assegura que estan preocupats, ja que si el bacteri «arriba a la Serra perdrem el paisatge de milers d’anys». Gual diu que està a l’espera de les «directrius del Govern per avisar els productors tal com vam fer fa vuit anys amb el primer cas».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.