El president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, defensa l’esforç que fa la institució insular en favor del municipalisme. En aquesta entrevista explica les inversions i els projectes que té en ment el Consell pel municipi de Sóller.
- Per què el Consell s’ha decidit comprar Almallutx?
- La protecció del nostre patrimoni és una prioritat. Per aquest motiu, fa uns mesos vàrem expressar de manera molt clara la nostra intenció d’adquirir la finca d’Almallutx, un lloc de gran rellevància arqueològica, històrica i identitària per a la nostra illa. Es tracta d’un emplaçament que va ser l’últim refugi islàmic durant la conquesta de Jaume I. Aquesta singularitat excepcional fa necessari que esdevingui un bé públic de tots els mallorquins i mallorquines.
- Quan es farà realitat la compra? I per quina quantitat?
- El procés de compra és complex i està condicionat per un procediment judicial. Per aquest motiu, fins que no es resolgui aquest procés i es determini amb claredat qui són els propietaris legals, no es podrà avançar formalment en la compra. Però de forma paral·lela, nosaltres estam treballant ja en la taxació de la finca, que no només valora el seu valor econòmic sinó també els seus valors ambientals, arqueològics i patrimonials. En el cas que no s’arribi a un acord directe, existeix la possibilitat que la compravenda es pugui dur a terme a través del dret de tanteig, sempre que el preu estigui dins del marge que nosaltres podem acceptar. Pel que fa a la quantitat, actualment hi ha una subhasta judicial en marxa. El preu de sortida és d’1,8 milions d’euros. El preu mínim admès pel jutge per presentar-se és d’1,3 milions d’euros. Per tant, estimam que la quantitat final per la compra estaria dins d’aquest marge, entre 1,3 i 1,8 milions d’euros.
- El Consell també ha anunciat l’adquisició de la fàbrica Nova. Per què?
- Volem que la Fàbrica Nova esdevingui un espai públic, protegit i obert a la ciutadania. La nostra intenció és, després de rehabilitar-la, ubicar-hi el Museu Tèxtil de Mallorca. A més, aspiram a generar una nova oferta cultural i educativa que enriqueixi tant Sóller, com tota Mallorca.
- Heu parlat amb la propietat sobre la possible compra?
- El primer que hem fet ha estat enviar els pèrits per tal que facin una valoració completa. Aquesta valoració té dues parts: una més material, que correspon als pèrits, i una altra que depèn dels tècnics de patrimoni. Aquest procés ens permet adquirir la Fàbrica Nova directament com a BIC, tal com estableix la legislació. Si arribam a un acord amb la propietat, després d’una oferta que s’ajusti, és a dir, que sigui similar a la nostra valoració, el fet que el cas estigui judicialitzat no impediria la compra. Això és així perquè, en cas d’acord, la propietat retiraria el recurs i el procés judicial quedaria suspès, permetent-nos formalitzar la compravenda sense cap impediment legal.
- A més, quines són les inversions que té previstes el Consell per a Sóller?
- Des del Consell de Mallorca estam fent una aposta clara pel municipalisme, i Sóller n’és un exemple claríssim. En total, el municipi rebrà més de 11,5 milions entre l’any passat i enguany en inversions, una xifra que demostra el nostre compromís amb el municipi i amb la millora de la qualitat de vida dels sollerics i solleriques.
- I per a Fornalutx?
- En el cas de Fornalutx, les inversions totals ascendeixen a quasi 3,2 milions d’euros. Aquest esforç econòmic s’emmarca dins el Pla d’obres i serveis, cicle de l’aigua, PAESC, protecció del patrimoni i el foment de la cultura i amb la millora de les instal·lacions esportives, entre d’altres. Amb aquests recursos, volem donar resposta directa a les demandes locals i reforçar la capacitat dels ajuntaments per executar projectes de transformació i millora.
- D’altra banda, quin serà el paper del Consell amb la reforma del teatre Defensora?
- Tenim un compromís ferm amb els municipis i, especialment, amb aquells projectes que tenen un gran valor cultural i patrimonial. El teatre Defensora és un exemple clar d’aquesta importància, no només per a Sóller, sinó per a tota Mallorca. El nostre paper, tal i com ens vàrem comprometre, és i serà estar al costat de l’Ajuntament de Sóller, oferint la nostra ajuda en tot el que poguem, per garantir la rehabilitació i reconstrucció d’aquest edifici.
- Són constants les queixes pel col·lapse de vehicles a Sóller durant l’estiu. A més de les pantalles disuassòries, quines altres mesures teniu presents per aquí a la Vall?
- Som plenament conscients de la situació que es viu en determinats moments a Sóller, i compartim la preocupació dels veïnats i visitants. Per això estam impulsant solucions reals i sostenibles, que vagin més enllà de mesures puntuals. Una de les línies clau és el Pla d’Aparcaments Dissuasius que hem impulsat aquesta legislatura. El projecte preveu dos aparcaments dissuasoris, amb una capacitat total de 312 places, situats estratègicament per reduir l’entrada de vehicles al nucli urbà i fomentar una mobilitat més ordenada. Ara mateix el projecte es troba en fase de redacció i, si es compleixen els terminis, esperam iniciar les obres a mitjan 2026.
A més, també tenim prevista la reforma de la travessia de Sóller, una obra llargament reivindicada i fonamental per millorar la mobilitat a la zona. Inclourà quatre noves rotondes per pacificar el trànsit i un vial cívic per a vianants i bicicletes. Finalment, vull recordar que una altra mesura clau en la qual estam treballant és la regulació de l’entrada de vehicles a l’Illa, una proposta que consideram absolutament necessària.