En el moment de llegir aquestes línies, comença a Sóller i fins al 21 de juny la fira de la Taronja, que enguany canvia una mica de format i passa a donar més importància als locals,on es podran degustar les més variades propostes amb el nostre cítric més valuòs. També avui,dissabte, trobarem activitats i demostracions gastronòmiques a la Plaça. Desitjo que us ho passeu d'allò més bé.
Per tal de contribuir a la jornada Festiva us presento algunes curiositats sobre les Taronges ( citrus sinensis) i el seu mon:
La Flor del taronger és un condiment tradicional a molts de països del món, apart de ser molt bona en infusions.
La taronja ja era cultivada a la Xina fa uns 3000 anys.
Es cultiva a tot el món , però curiosament sols entre els 40º latitud nord i els 35º latitud sud. També es coneix aquesta franja com el cinturó cítric.
El taronger és un arbre de mida baixa, però així hi tot pot arribar als 8 metres d'alçada.
Canoneta, Navel, Navel Late, Thompson Navel, Valencia Late, Salustian, Navelina, Sanguina i així fins a les més 400 varietats que es coneixen d'aquest cítric. Malgrat això, sols unes 30 varietats tenen algun valor comercial.
Amb un alt contingut amb vitamina C , conté amés, altres 12 tipus diferents de vitamines i abundants minerals.
Principalment el seu consum és d'hivern, però es pot trobar durant tot l'any.
A diferencia d'altres fruites, les taronges no continuen el seu procés de maduració un cop separades de l'arbre. La seva qualitat depèn, en gran mesura, del moment escollit per a la seva recol·lecció. Aquesta qualitat ve donada per la proporció adequada entre sucre i àcid.
La taronja ens pot servir per a beure un bon suc, trempar una amanida, fer un pa amb oli, aromatitzar una carn o un peix, elaborar uns exquisits postres, o acabar el dinar amb un té o una copa de licor de taronja.
Si en feim suc, és recomanable consumir-lo de seguida , ja que ràpidament pot perdre part de les seves propietats organolèptiques.
Generalment les taronges cultivades en climes càlids són més dolces.
Del llibre Historia de la espuganción de Sóller por el ejército de Occhiali capitán Pachá de Túnez y Victoria ganada por los vecinos de aquella villa el 11 de mayo de 1561. Any 1856
El 23 de juliol de l'any 1774 es va habilitar, per Reial Ordre, el Port de Sóller per a l'exportació de taronges i llimones. 9 anys després (1783), es va edificar en el moll del port un gran magatzem per a dipositar les taronges que havien d'emportar-se. El 1788 es produí a Sóller una gran nevada que va arruïnar la collita de taronges d'aquell any.L'any 1832, el Torrent major , a l'alçada de l'horta , va desbordar-se i va causar una gran inundació en aquella zona rica en tarongers. L'any 1838, el Poble de Sóller va produir 50868 càrregues de taronges,de les que 40878, varen esser exportades a l'estranger, tres mil es vengueren a Palma i altres pobles i se'n consumiren a Sóller set mil càrregues. ( 1 càrrega equival a 120 quilograms)
L'apunt: Fa algunes setmanes us vaig presentar el treball discogràfic de na Tiu Herrero "Musicogastronomia"; si encara no heu tingut l'oportunitat de veure-la en directe , les properes cites són :
Palma (ses Voltes) 12 de juny i a Sa Pobla 21 de Juny.
També podeu veura-la al Youtube. Bona Setmana i bona fira de La taronja.