Setmanari d'informació local - 138 anys

Parlem de llibres (III)

Tenia molt clar que els articles d'aquest mes, coincidint amb l'exposició cuina de paper que està exposada al Museu de la Mar del Port, els dedicaria als llibres de cuina, però l'article d'avui el faig encara amb més il·lusió. Perquè si habitualment és agradable adquirir o que et deixin un llibre amb "solera", més ho és si te'l regalen, com n'és el cas d'avui.

El llibre en qüestió és "Geno y su cocina" de Genoveva Ruiz Zabalza , impremta " La Acción Social" de 1960 ( 5ª edició).

El llibre és tot un clàssic de la cuina Navarra y Basca, ja que des de que es publiques per primera vegada l'any 1946, fins avui dia s'han fet 17 edicions ( la darrera al 2005) . La autora va esdevenir tot un personatge de referència a Pamplona ja que es feu famosa per les classes que impartia a la seva escola.

També és un llibre per a aprendre quines són les bases , de la que fins avui dia, és la reina de les cuines tradicionals espanyoles, ja que la passió i esment que tenen amb la cuina tradicional del nord d'Espanya és envejable per les altres comunitats.

Per ventura la recepta més tradicional i coneguda d'aquest tipus de cuina sigui el Bacallà al Pil-Pil, però són molts més les receptes que enriqueixen la cuina Navarra i Basca: Lluç a la Biscaïna, Anguiles a la Marinera o Charlota de poma a l'asturiana, en són alguns exemples.

Però aquest llibre no s'atura aquí, i ofereix tècniques , consells de manipulació, exemples de confecció de menús, "cosas de deben saberse", com servir una taula, i més de 1200 receptes.

També és notable la referència a altres cuines espanyoles com: El Torró de Cadis, arròs a la valencia, callos a la madrilenya, etc, i com no a la mallorquina: "Ternera a la Mallorquina con aceitunas y pasas" , "quartos de mallorca", " salsa ali oli", "bacalao con maonesa" i "Ensaimadas".

I es precisament aquí os ens aturem avui, i es que m'agrada "agrenar cap a casa" i com que la recepta de "Ternera a la Mallorquina con aceitunas y pasas" me pareix interessant i la desconeixia ; aquí us la deixo per veure si us agrada.

"Ternera a la Mallorquina con aceitunas y pasas" ; "Geno y su cocina" ( recepta 527, pàgines 188-189)

"Se prepara la carne, a poder ser solomillo o babilla, se le quitan los gordos y se ata; sazonar y colocar en un plato de horno con manteca y aceite; meter al horno, y cuando lleva unos diez minutos, se le echa medio vaso de vino blanco, dos dientes de ajo, unos trozos de cebolla y tres o cuatro tomates fritos. Echar, de cuando en cuando, su jugo por encima con la cichara. Una vez la carne a punto se deja enfriar y se pasa todo su jugo, añadiendo algo de caldo, si es que hace falta; se añaden unas aceitunas deshuesadas y alguna pasa sin pepita. Se trincha la carne y se deja en la cazuela para que hierva con la salsa un cuarto de hora. Se sirve colocando bien las lonchas de carne cubiertas con la salsa y por los lados las aceitunas con las pasas."·

Abans d'acabar recordar-vos que el proper dimecres dia 22 , al Museu de la Mar, en Toni Felix de Ca Sa Pagesa, realitzarà un show cooking a les 19:30h.

Que passeu una bona setmana i ens trobam aquí dintre de set dies. Recordau que podeu enviar les vostres propostes per a aquesta secció a parlemdecuina@hotmail.com o bé visitar www.cuinant.com .

Com que en bon mallorquí es diu el pecat i no el pecador, sols hem queda donar les gràcies, de tot cor.

Notícies relacionades

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.