Setmanari d'informació local - 138 anys

Brillat Savarin (1755-1826)

Fa un parell de vegades que en aquests articles a surt el nom de Brillat Savarin, i pels que encara no el coneixeu, avui descobrirem un poc més d'aquet personatge clàssic dintre del mon de la gastronomia.

Jean Anthelme Brillat-Savarin va néixer l'1 d'abril de 1755, essent el major de vuit germans; va passar tota la seva joventut al costat de la seva mare de qui va adquirir la seva afició per la cuina, a més una tia seva li va deixar tota la seva fortuna a canvi de que dugués el seu nom (Savarin). Aquesta bona posició social li va permetre que cap a l'any 1879 s'iniciés la seva carrera com a jutge i la va continuar exercint durant els primers anys de la Revolució Francesa; no obstant això, en 1792, va ser revocat de tots els seus càrrecs per considerar-se'l lligat a les forces conservadores.

Ell mateix compte, que el vespre de la seva partida de França a Suïssa, va fer un sopar memorable, on va degustar "Una petitòria de pollastre ricament proveïda de tòfones", acompanyada d'un vi de palla "suau i generós".

De Suïssa va passar A Holanda, on va embarcar cap als Estats Units, on va estar gairebé dos anys, vivint de donar lliçons de francès i treballant com a violinista.

Durant el periple Americà va descobrir el gall d'indi , l'oca adobada i el Kom Beaf (una carn de bou salada); aliments totalment desconeguts o poc habituals a l'Europa de l'època.

Quan va aconseguir l'autorització per a tornar a França. Brillat-Savarin, es va guanyar la fama de solter empedreït, amant del "bell sexe" i segons els seus contemporanis, va esser un home de gran apetit i "de pesats moviments". Careme, un altre gran cuiner , definia a Savarin com un fals gastrònom, i d'ell deia que sols sabia omplir l'estómac, que menjava copiosament i malament i que s'adormia a la taula.

Així va passar la vida el vell magistrat afeccionat al menjar. Savarin Va morir l'any 1826 i quatre mesos abans havia aparegut un llibre anònim anomenat la "Fisiologia del gust", del que es va dir que era el llibre més intel·ligent i espiritual que s'havia produït mai dintre de la Gastronomia. Imagineu-vos la sorpresa de tothom , en saber que era de Brillat-Savarin, aquell magistrat gras, amant de la bona vida i sense aparent delicadesa amb el menjar .

Aquest "Fisiologia del Gust", és el títol amb el qual se reconeix aquest llibre universal, que inicialment es deia : "Fisiologia del gust, o meditacions de gastronomia transcendent; obra teòrica, històrica i posada al dia, dedicada als gastrònoms parisencs per un professor, membre de diverses societats literàries i científiques" .

Aquest llibre es pot classificar com a la bíblia de la gastronomia, i es el primer llibre que parla sobre aquest art, ja que tot els llibres anteriors, des del d'Apici, no deixen de ser receptaris.

Acabaré la sessió gastronòmica d'avui amb una de les famoses cites de Brillat-Savarin:

Diguem que menges i et diré qui ets.

Podeu obtenir una còpia digital del llibre de Brillat Savarin (edició de 1848) en format PDF a http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k1063697, o be veure-ho on-line a la mateixa web, gràcies a la iniciativa de la biblioteca virtual Gallica (França).

També es pot consultar a www.cuinant.com

Bona setmana i ens trobam d'aquí a set dies, si teniu dubtes, precs o suggeriments podeu adressar-vos al correu parlemdecuina@hotmail.com

Més biografies i curiositats gastronòmiques a www.cuinant.com

Notícies relacionades

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.