Setmanari d'informació local - 138 anys

Segona fira del gerret i l'oli

En el mateix moment de llegir aquestes línies, ja s'haurà inaugurat la 2ª fira del gerret i l'oli, que enguany presenta com a principal novetat, el canvi d'ubicació, passant al camp de futbol del port; així hi tot conserva el mateix format que en edicions passades: divendres gerretada a càrrec de l'associació de la tercera edat del Port de Sóller, dissabte degustació de plats elaborats amb gerret i oli de Sóller, demostració d'elaboració d'oli a les tafones i un taller de cocteleria; diumenge tallers, cates d'oli i xerrades i dilluns demostració d'arreglar xarxes.

Sens dubte tot un ventall d'activitats que faran aquest cap de setmana de Sóller i el Port el centre gastronòmic de l'illa i tot un plaer per al més llépols.

El dissabte migdia el restaurant Las Olas, Can Gata, Es Canyís, Es Cantonet de n'Antònia Porro, Sa Cafeteria des Camp de S'oca, Sa Fàbrica de gelats, S'escola d'Hoteleria de les Illes Balears, Es forn d'es port i l'IES Guillem Colom Casasnovas; ens oferiran tot un saborós menú que es podrà degustar a partir de les 11 del matí i fins que n'hi hagi.

Apunts sobre el gerret (Spicara smaris i spicara maena)

És un peix molt gustós i sobre tot econòmic.

El gerret pertany a la família dels centracanthidae compta a més de 200 espècies diferents , que habiten principalment a l'atlàntic oriental i al mediterrani. Gerret, xucla o gerret anglès son tres exemples de la varietat d'aquest família.

Ja des de l'any 1500 trobam escrits que parlen del Peix anomenat "gerres" i que fàcilment podem associar al gerret actual.

Un dels principals inconvenients del gerret , és la seva petita mida ( 10-12 cm) i les seves espines gruixudes; que fan que sigui mal de consumir si el volem presentar torrat, escabetxat o en una altre elaboració amb presentació sencera. Per això el millor consell que us puc donar, per a aquells que "no volen menjar peix perquè té espines " es que us animeu a desespinar els exemplar més petits abans de cuinar , operació que amb un poc de pràctica es pot realitzar amb pocs segons i que garanteix ja d'entrada un satisfacció alta del resultat final.

El gerret també és excel·lent per a fer un bon brou, elaboració que no precisa desespinar-lo prèviament.

El gerret , com la resta del peix, s'ha de consumir fresc i la millor manera de comprovar la frescor del peix es seguir aquestes petites indicacions: A l'hora

de comprar-lo fixeu-vos amb el color que ha d'ésser viu i brillant; les ganyes

han d'ésser ben vermelles i sanguinolentes, l'olor a d'ésser agradable i la textura de la carn a d'ésser dura a la pressió del dit.

Per a condimentar el gerret podeu fer-ho amb llimona, all o fins hi tot vinagre. Desaconsello el pebre bo negre per a qualsevol tipus de peix. Aquesta espècia resulta millor per a plats de carn.

Ja per a acabar afegir que durant tota la jornada hi haurà un servei de micro-bus que farà un circuit partint des del recinte firal del Port de Sóller fins a la Plaça d'Espanya de Sóller aturant-se a les diferents tafones de Sóller i Fornalutx.

Avui per a "guarnir" aquest article us presento una foto més que adient amb el tema d'avui: es tracta d'una imatge del Port de Sóller, que no he pogut datar amb exactitud però calculo que deu esser prop de 1890. Impressiona la seva imatge totalment verge i la inexistència d'edificacions, almenys fins on arriba la vista ; sens dubte un document per a recrear-se i gaudir d'ell i contrastar-lo amb imatge actual de la zona.

Bona setmana i bona fira. Podeu enviar els vostres dubte o propostes gastronòmiques a parlemdecuina@hotmail.com . També podeu visitar www.cuinant.com

Notícies relacionades

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.