Setmanari d'informació local - 138 anys

Dolços tradicionals: Coca de patata

Després de les darreres setmanes parlant de llibres i cinema, avui entrarem a la cuina i ens posarem el davantal que ja fa temps que no cuinam res dolç. Per a aquesta ocasió prepararem coques de patata, uns dolços ben tradicionals de les nostres illes.

La primera proposta l'he recuperada d'una recepta que feia temps que tenia oblidada en un racó i que arribà a les meves mans fa uns anys la vaig fer dues vegades i després no les havia tornades a cuinar ( pobretes). Aquests dies les hem fetes amb els alumnes de l'institut.

Ingredients:

12 ous, 2,9 quilograms de farina de força ,600 grams de sucre, 460 grams de saïm o mantega, 500 grams de patata bullida, 5 dl d'aigua tèbia ( 37ºC), 120 grams de llevat de pa, la pell d'una llimona rallada i un poc d'anís.

Elaboració:

Dins l'aigua hem dissoldre el llevat i afegir-hi el saïm, la patata feta puré, els ous, el sucre, la pell de llimona rallada i ho mesclam tot molt bé.

Seguidament hi afegim la farina poc a poc fins a aconseguir una massa fluixeta , però que no s'aferri a les mans .

Deixam tovar en bloc fins que dupliqui el seu volum (2 hores a temperatura ambient).

Empastar de nou i fer les coques de la mida desitjada. Deixar tovar per segona vegada (1 hora més), i ho podem enfornar a 180ºC, uns 30 minuts ( sempre en funció de la mida de la coca).

Un cop tretes del forn, en calent, les podem pintar amb un poc d'almívar fet amb anís o be esperar que es refredin i empolsar-les amb sucre en pols.

Lluís Ripoll, en el seu llibre de dolços Mallorquins (1978) també ens dona una recepta de coca de patata.

( pàg 25). "Se torren mitja lliura ( 200 grams ) de patates, se pelen, se piquen amb un poc de canyella, sucre i clovella de llimona raiada. S'hi afegeixen tres vermeis d'ou i es blancs ben debatuts.

Després de remenar-ho tot, se té preparat un perol, untat amb saïm, o motlo, se l'hi tira dedins i se du en es forn".

De coques de patata també hem trobam al receptari de Madó Coloma (1961). ( Pàg 135) "Tres ensaïmada crudas, 9 onzas de azúcar ( 297 grams) , media libra de manteca ( 200 grams), una libra de patatas cocidas( 400 grams) y bien chafadas, 6 huevos, un vaso de agua o de leche y un kilo de harina de fuerza, se mezcla y se mete en el molde; se lleva al horno y tiene que tomar volumen.

I anat un poc més enrere en el temps trobam receptes de coca de patata també en el receptari de Pere d'Alacantara Penya (1823-1906). ( Pàgina 109). "Pren 4 unces ( 120 g) de sucre, 4 unces de patates, 4 unces de saïm, 6 ous i 2 vermells, 3 ensaïmades crues, 1 xícara d'oli i la farina que se beurà la pasta, que ha d'esser fluixa i clara."

(Pàgina 109) " Per una ensaïmada de quatre dècimes, dos vermells d'ou, dues unces(66 g) de saïm, mitja lliura ( 200 g) de patates bullides i ben picades fins que facin corda, tres unces (99 g) de sucre i un poc d'aigua. Farina , la que se beurà, tenint en compta que la pasta ha d'esser blana".

Bona setmana i bon profit. Podeu consultar la taula de conversió de mesures a la web www.cuinant.com. Podeu enviar els postres comentaris o propostes a parlemdecuina@hotmail.com

Notícies relacionades

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.