Setmanari d'informació local - 138 anys

Amanides amb canonges

Ara que ja ha arribat el bon temps vénen més de gust les amanides i plats vegetals frescs, així que per a la jornada d'avui us proposo un seguit de receptes d'amanides que ben segur us resultaran molt saboroses.

Per avui usarem l'herba del canonge (Valerianella locusta), també coneguda com canonges, dolcetes, enciam de la Mare de Déu, margarideta o marietes. Aquesta planta creix en estat salvatge en les zones temperades d'Europa i Àsia, però també es pot conrear. Per al conreu es seleccionen les varietats de sabor més suau que la planta silvestre.

Usada antigament com a substitut de l'enciam durant els mesos d'hivern i primavera, actualment es torna a utilitzar per a donar un toc diferent a les amanides. Si el temps és massa càlid i sec, té tendència a espigar-se i fer llavors, cosa que destrueix la tendresa de les fulles. El seu nom fa referència al cultiu que antigament es feia als horts dels monestirs.

Cal dir que ens aporta una gran quantitat de vitamines A, B i C, i que el seu consum fora d'Europa no és gaire habitual.

Amanida de pollastre, mongetes i albergínies amb vinagreta de mostassa.

Ingredients:

Assortiment de lletugues variades, tomàtigues Cherry, fulles de canonges, mongetes verdes (50 g per persona), albergínies (2 no gaire grosses per persona), 1 pitrera de pollastre per persona, curry en pols.

Vinagreta: Oli, sal, vinagre, mostassa i bolles de mostassa.

Elaboració:

Netejau correctament totes les verdures. Les albergínies tallau-les a rodanxes fines, assaonau-les, enfarinau-les i fregiu-les dins abundant oli calent fins que quedin cruixents. Les tomàtigues xapau-les per la meitat; les mongetes s'han de bullir amb aigua amb sal. Dins una olla apart bullirem el pollastre, per a posteriorment tallar-lo a tires fines i aromatitzar-lo amb un poc de curry.

Un cop preparats i elaborats tots els ingredients, muntarem l'amanida i abans de sortir la regarem amb la vinagreta.

Amanida de tonyina amb llegums, ous i salsa de pebres vermells.

Ingredients:

Tonyina de llauna, cebes tendres, pebres vermells torrats, sal, tomàtigues, ous bullits, unes fulles de canonges, oli, sal, pebre bo i una picada d'all i julivert i llegums cuites (ciurons, llenties, mongetes pintades, mongetes blanques). Elaboració:

Dins un recipient col·locar-hi les tomàtigues pelades i tallades a quadrats, els blancs d'ou a daus petits (reservar el rovell), i les cebes tendres picades finament; assaonar. Repartir les 4 llegums dins 4 recipients per separat i repartir-hi la mescla anterior, juntament amb la tonyina ben escorregudes, però reservant l'oli de les llaunes per més tard. Mesclar bé, procurant que les llegums no es facin malbé. Picar els pebres torrats, de forma que ens quedi una pasta/salsa, afegir-hi l'oli de la tonyina, la picada i el rovell d'ou. Homogeneïtzar.

Netejar els canonges, escórrer-los i formar amb ells un petit bouquet dins els plats o palanganes on servirem l'amanida, repartirem les llegums. Acabarem l'elaboració regant tot el plat amb la salsa de pebres (just abans de servir).

Podeu enviar les vostres propostes gastronòmiques a parlemdecuina@hotmail.com.

Notícies relacionades

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.