Setmanari d'informació local - 138 anys

Les mores d'abatzer (i II)

Tal i com ja férem la setmana passada, a la jornada gastronòmica d'avui descobrirem algunes utilitats més de les mores d'abatzer (rubus fructicosus i rubus ulmifolius).

Dintre del que es coneixen com a fruits del bosc, la mora és molt popular i emprada a pastisseria ja que amb el seu color intens (vermell, blavós o negre) vesteix molt bé qualsevol elaboració que facem amb ella.

A part de les seves innegables propietats gastronòmiques, la planta també té altres utilitats, ja que les fulles, assecades i infusionades, resulten diürètiques i lleugerament laxants; no així els fruits que pel seu alt contingut en tanins (un compost químic present als vegetals), presenten un efecte astringent, molt recomanable en casos de diarrea. També les mores aporten gran quantitat de vitamines A, B, i C, ferro i abundants sals minerals, a més de esser adequades en casos de problemes bucals com bòfigues o problemes de gola (amigdalitis o faringitis), si glopegem el seu suc.

Per acabar a la part dietètica de les mores remarcar que el seu alt contingut en tanins contribueix a prevenir certs tipus de càncer i a reduir el colesterol en sang.

Si la setmana passada ens centràrem amb les receptes dolces, avui preparam alguns plats de cuina salada amb les mores.

Magret d'ànec amb salsa de mores

Ingredients:

1 pitrera d'anec per persona, 500 grams de mores madures, 2 cullerades de sucre, 2 cullerades de vinagre, sal i pebre bo, 1 manats de porros i 3 patates

Elaboració:

Netejarem les piteres d'ànec i els hi llevarem un poc del greix que porten. Les assaonarem bé i els marcarem pels dos costats dins una pella ben calenta.

Seguidament posarem les piteres dins el forn i els courem uns 10 minuts a uns 180ºC (és preferible que aquest tipus de carn no quedi massa cuita, ja que l'excés de cocció l'endureix).

Farem la salsa realitzant un caramel amb el sucre i el vinagre, i quant aquest comenci a agafar un poc de color afegirem les mores. Ho courem tot fins que les mores es desfacin i li afegirem un poc de suc de la cocció de la carn i un tassó d'aigua. Assaonarem i reduirem la salsa, que la utilitzarem per napar els filets de carn.

Guarnirem la carn amb una juliana fregida de porros i patates. 

Llomillo de vedella amb salsa de fruites del bosc

Ingredients: Per a 4 persones.

4 peces de carn de 200-250 grams, mantega, sal i pebre bo, 300 grams de mores d'abatzer, 1 pot de confitura de fruites del bosc, 1 copa de cognac i salsa Perrins.

Elaboració:

Assonar la carn i marcar-la dins una pella amb la mantega, flamejar amb el cognac i afegir-hi la salsa Perrins. Retirar la carn, i dins la mateixa pella afegir-hi la confitura i les fruites i una copa d'aigua. Deixar reduir, tornar afegir-hi la carn. Ho deixarem coure fins que la carn sigui tendre.

Orada amb tapenades i mores

Ingredients per a 2 persones: 2 orades de 400 grams en brut, filetetjades i desespinades, oli, sal i llimona

Per a la tapenade: 50 grams d'olives negres sense pinyol , 2 filets d'anxoves desespinats, una grapada de tàperes, el suc d'una llimona, 1 cullerada de mostassa, 1 cullerada de cognac, 2 cullerades d'oli d'oliva.

Per a la salsa : 300 grams de confitura de fruites del bosc i 300 grams d'aigua.

Elaboració:

Marcau dins una pella les orades filetejades i desespinades. Reservau-les. Triturau tots els ingredients de la tapenade i untau el lloms de l'orada ( per l'interior), i disposau un llom sobre l'altre. Acabau de coure al forn. Reduiu els ingredients de la salsa fins a aconseguir la textura desitjada. A l'hora de servir col·locau un llit de salsa dins el plat i a sobre de la salsa posarem l'orada.

Bona setmana i bon profit.

Notícies relacionades

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.